Instal·lació de projecte Viure de l'aire

Viure de l’aire

Viure de l'aire ha fet realitat la primera eòlica popular. El projecte ha estat possible gràcies a les aportacions econòmiques de centenars de persones.

Cada vegada més llars tenen contractada l’energia amb empreses que aposten per les renovables. I no només això, moltes persones han decidit fer possible, amb els seus estalvis, noves plantes de generació d’energia renovable. Com la que ara inaugura el projecte Viure de l’aire. Són consumidores convençudes que el repte del canvi cap a un model energètic sostenible és ineludible. Ciutadanes que han decidit contrarestar les traves que hi posa l’administració, amb la retirada de les primes als projectes renovables i les barreres a l’autoconsum.

 

­

Una eòlica comunitària

El projecte Viure de l’aire ha fet possible la primera instal·lació eòlica comunitària a casa nostra, amb finançament popular. Com explica Pep Puig, promotor del projecte i membre d’Eolpop, l’empresa que l’ha tirat endavant, “el funcionament és ben simple, poses diners en el projecte i vas rebent un retorn anual, fins a la total recuperació”. Aquest retorn s’obté dels ingressos per la venda d’electricitat generada, havent descomptat les despeses (assegurança, manteniment i auditoria anual).

­
Aquest mes de febrer la planta entrarà en funcionament i el projecte ja compta amb 438 inversores, que aporten 2.071.000 euros. Però encara hi ha un milió que prové d’un crèdit tou de la cooperativa Som Energia. Per això Viure de l’aire busca més persones interessades en invertir en aquesta eòlica popular.

­
La llavor del projecte Viure de l’aire està lligada a la història de la cooperativa Ecotècnia. Aquesta empresa, fabricant de turbines eòliques, va ser creada per un grup de persones compromeses amb les energies renovables. I va tenir un paper clau en la introducció de l’energia eòlica a casa nostra. El 2007 es va convertir en societat limitada per passar a formar part del grup francès Alstom. Dos anys més tard de l’adquisició, el 2009, l’equip promotor de la cooperativa va celebrar una trobada per recordar la posada en funcionament, l’any 1981, del primer aerogenerador modern connectat a la xarxa a Catalunya.

 

­

­

Energia compartida

Els participants en aquell acte commemoratiu, com recorda Pep Puig, es van plantejar una pregunta: “Vint i cinc anys després, quan la tecnologia eòlica és plenament madura, quina aportació innovadora es podria fer al país?” La resposta la van tenir clara: el nou repte era la promoció d’una eòlica comunitària. El seu referent eren projectes ja implementats a països com Dinamarca, Alemanya i Bèlgica.

­
Amb una primera menció del projecte Viure de l’aire als mitjans de comunicació en van tenir prou per contactar amb més de cinquanta persones que s’hi volien implicar. Aquesta ràpida resposta va accelerar el procés de creació d’Eolpop. Els socis capitalistes d’aquesta empresa, una societat limitada, han renunciat als rendiments del capital, subratllant així l’objectiu social del projecte.

 

­

Les decisions: la ubicació i la tecnologia

El següent pas, un cop creada l’empresa, era localitzar el millor emplaçament. Els requisits necessaris per a una instal·lació d’aquest tipus són: les mesures de vent, l’accés practicable i disposar d’una xarxa de distribució a la vora. La decisió final va ser ubicar la instal·lació al terme municipal de Pujalt, a la comarca de l’Anoia. Però els tràmits administratius van endarrerir el procés fins el 2016.

­

Instal·lació de l'eòlica comunitària de Viure de l'aire
En un primer moment, s’havia optat per la tecnologia d’Ecotècnia. Però quan es van aconseguir totes les autoritzacions necessàries, ja no estava disponible. Amb la compra d’Alstom per part de General Electric, s’havien descatalogat gairebé tots els dissenys de l’antiga cooperativa catalana. Eolpop va refusar l’oferta de General Electric de tirar endavant amb altres models seus. El motiu? La implicació d’aquesta multinacional en el desenvolupament de tecnologia nuclear.

­
Van haver de fer una recerca a fons de les alternatives. “La sorpresa que vam tenir és que alguns fabricants no volien, o eren molt reticents a, fer-nos oferta per una sola màquina”, explica Pep Puig. Finalment, van decidir-se per la maquinària de l’empresa alemanya Enercon.

 

­

Viure de l’aire per un canvi de model energètic

El projecte Viure de l’aire ja és una realitat. Les persones que l’han fet possible se senten satisfetes quan afirmen que el primer projecte eòlic comunitari al país s’ha materialitzat gràcies a centenars d’aportacions de persones, famílies, associacions i petites empreses.

­
Però el seu repte va molt més enllà d’una instal·lació. L’objectiu de fons és contribuir a la democràcia energètica i l’apropiació social de la tecnologia. Peces clau per superar un model energètic oligopolístic, contaminant i basat en les energies fòssils. En aquest camí, avancen al costat d’iniciatives com la Generació kWh de Som Energia, que ja ha inaugurat vuit plantes d’energia renovable amb participació econòmica popular.

­
A l’article “Elèctriques: opcions fora de l’oligopoli” oferim informació sobre opcions de contractació d’energia que contribueixen a la transició cap a un model energètic sostenible.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023