Una criptomoneda cooperativa, justa i ecològica

Cada vegada estan en boca de més gent les famoses criptomonedes que s’escapen al control dels estats. La primera que va començar a operar va ser el bitcoin l’any 2009, i des d’aleshores n’han aparegut d’altres amb característiques i protocols diversos, però seguint les regles del mercat més especulatiu.

Els creadors de faircoin (moneda justa) han fet possible una criptomoneda basada en valors cooperatius i no competitius, una divisa solidària que permet que qualsevol persona pugui transferir valor a altres de manera ràpida i segura, sense dependre dels poders governamentals o financers.

La moneda es va crear l’any 2014 i no es va acabar de desenvolupar fins que l’activista català Enric Duran, juntament amb Thomas König, un desenvolupador de programari amb més de vint anys d’experiència, van rescatar el projecte de faircoin amb la finalitat de promoure una economia més justa a escala mundial i en el marc d’un altre projecte global, la cooperativa FairCoop, que té l’objectiu de crear l’ecosistema necessari perquè sigui possible una economia justa.

Hem parlat amb membres de la cooperativa FairCoop que ja utilitzen faircoin perquè ens ajudin a entendre com funciona. La defineixen com una eina per “donar suport a l’economia real, la que sustenta la vida i respecta els ritmes de la terra i no pas aquella que només està interessada en el PIB i el creixement il·limitat”.

Els membres de FairCoop creuen que el sistema actual, regit per la creença en el creixement infinit, està destruint el planeta i la consciència dels qui l’habitem. Veuen la moneda justa com una eina al servei de les persones, que no esclavitza ningú i que no és vehiculada pels interessos d’una minoria. Faircoin seria, doncs, una moneda que es fixa més en el valor dels projectes i les persones que la utilitzen que en els preus i en el mercat. En definitiva, una criptomoneda amb valor social.

Els usuaris de faircoin pensen que funcionar en euros és “seguir alimentant l’economia biocida” i començar a pensar i moure faircoin és una forma de construir en positiu una nova economia justa, saludable i descentralitzada.

Com funciona faircoin

Es pot utilitzar tant a través d’aplicacions virtuals com amb les targetes fairpay. S’han desenvolupat eines virtuals per tal que cada vegada més usuaris i comerços puguin usar-la. De fet, existeix també el fairmarket, que  proporciona un aparador on es poden adquirir productes amb faircoin i conèixer els que s’estan desenvolupant dins d’aquest ecosistema just a qualsevol dels vint països on s’està implementant.

Per a aquells que no es defensen gaire bé navegant per internet, no hi tenen connexió o simplement no dominen les xarxes, existeixen els “nodes locals”. Són punts de trobada, participació i facilitació per iniciar-se i assessorar-se a l’hora de fer els intercanvis que es necessitin, resoldre dubtes o aconseguir faircoins. Se’ls pot contactar a través de la pàgina web http://fair.coop/es.

Dos anys de vida i creixement sostenible i consensuat

Els usuaris de faircoin s’havien acostumat a una taxa de canvi de 0,05 € (20 faircoin = 1 €). Després de dos anys, l’assemblea de FairCoop va decidir apujar-la a 0,0667 € (per tant, ara, 15 faircoin = 1 €).

Aquest tipus de decisions s’adopten mitjançant el consens, un procés de discussió participatiu i obert, i no a través de les regles del mercat, ni del control autoritari d’un banc central. “Estem molt contents per aquest assoliment, que demostra que hi ha una manera diferent d’autoorganitzar el valor d’una moneda”, comenten.

Ara, les persones usuàries de faircoin arreu del món hauran de tenir en compte la nova taxa de canvi per fer les transaccions. “Aquest canvi beneficiarà el conjunt de l’ecosistema FairCoop i recompensarà totes les que hi donem suport i cooperem en favor d’un sistema econòmic just.” També provoca un augment dels fons comuns de reserva per donar suport a projectes que s’impulsen des de l’ecosistema de FairCoop que, com els seus integrants defineixen, son sempre subversius i radicals.

Apujar la taxa de canvi de faircoin no canvia les qualitats de la moneda, manté l’estabilitat del preu perquè continuï sent una moneda útil per a transaccions quotidianes, i no una eina lucrativa i explotada per una minoria.

Cada vegada hi ha més col·lectius interessats a funcionar en un sistema paral·lel al capitalista. El passat mes de maig, per exemple, es va celebrar la IV Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries: Diners, Consciència i Valors per al Canvi Social, organitzada a la UOC (Universitat Oberta de Catalunya).

Faircoin, segons els que ja la utilitzen, complementa i reforça les monedes socials basades a satisfer necessitats de petits grups de persones, gent que intercanvia bens i serveis basant-se en una economia real on els diners tenen una importància justa. “Aquesta filosofia es pot acoblar molt bé a faircoin i estratègicament tindria la repercussió necessària per a un canvi global, ja que uneix persones amb filosofies de vida semblants dins d’un ecosistema just. A més, atorgaria a faircoin la base real de producció, que la convertiria en una criptomoneda més estable”.


Marta Molina

Reportera i periodista col·laboradora d'Opcions.


Leave a Reply