dia sin compras

Consumeixes Felicitat? #DiaSenseCompres

Un any més, Ecologistes en Acció s'ha sumat al Dia Sense Compres, una jornada de vaga simbòlica de consumidores i consumidors que s'organitza a nivell internacional en contraposició al Divendres Negre (Black Friday)

Com a part de la seva campanya ‘Consumim felicitat?’ l’organització ecologista, juntament amb el grup de teatre Cactus, organitza aquest divendres 24 de novembre una acció artística i provocadora a la plaça de Callao al centre de Madrid, on les activistes qüestionaran la suposada felicitat que aporta el consum.

Charo Morán, portaveu d’Ecologistes en Acció parla amb Opcions i ens explica que fa anys que organitzen accions de denúncia durant “el Dia sense Compres” convidant a reflexionar sobre el consumisme: “Des del 2004, abans que ens colonitzés el divendres negre”, comenta.

L’objectiu de la campanya d’aquest any és fer visible la mala salut de la societat de consum i treballar la hipòtesi que consumir ens genera insatisfaccions. En aquest sentit, estan elaborant una investigació que posa de manifest que el que ens fa feliços és viure en col·lectiu i en comunitat.

Charo Morán comenta que hi ha estudis sobre riquesa i felicitat que mostren que un cop hem arribat a un llindar d’ingressos i, per tant, de consum, més riquesa no aporta més felicitat. Segons Morán, la societat de consum ens fa individualistes i competitius mentre que el que ens fa feliços és la cooperació, el trobar temps per al que és important a la vida i l’articulació comunitària.

“Cal cobrir necessitats, però en general, un cop s’ha arribat a aquest nivell llindar de satisfacció de necessitats ja no cal consumir més”, comenta Morán.

Brenda Chávez, col·laboradora d’aquest mitjà creu que el Black Friday és una maniobra més perquè seguim comprant i per generar una certa compulsió amb el consum. “Jo celebro el Dia sense Compres i encara que mitja humanitat es torni boja comprant, el que hem de tenir clar és que cada any consumim en recursos 1,7 planetes i ens hauríem de plantejar que no ens fan bé estratègies comercials com el Black Friday.”

Esther Vivas, també col·laboradora d’aquest mitjà comenta que el Black Friday arriba juntament amb la febre consumista. “Ens diuen que hem de comprar, que no podem deixar passar l’oportunitat de comprar barat, que si la desaprofitem és que som tontos.”

Als Estats Units, comenta Vivas, des de fa dècades aquesta data està marcada en vermell al calendari del comerç i la gent gairebé es “mata” per comprar. Aquí la tradició va arribar fa uns cinc anys i sembla que ho ha fet per quedar-se, seguint l’estela d’importar altres celebracions anglosaxones, des de Sant Valentí passant pel Pare Noel fins al Halloween, que sota l’eslògan de l’amor, la solidaritat i la festa respectivament ens venen el més estricte consum.

“I mentrestant, les grans empreses es freguen les mans”, comenta Vivas. Multinacionals com Amazon, Worten, Carrefour, Media Markt, Vodafone, Decathlon van ser de les primeres a importar aquí el Black Friday.

Esther Vivas afegeix que l’entusiasme consumista només beneficia les grans marques, que produeixen mercaderies a gran escala, en pèssimes condicions laborals, competint deslleialment amb el petit comerç, generant una ingent quantitat de residus per acabar venent-nos aquests productes com a imprescindibles i “al millor preu”.

La pregunta que llança Vivas és: realment els necessitem? Si ens ho penséssim dues vegades potser diríem “no”. La publicitat, en canvi, ens els presenta com a indispensables, “una ocasió que no pots deixar escapar”. Potser consumint com consumim acabarem molt aviat, nosaltres i el planeta, totalment consumits.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023