Skip to main content
 
#49 - Hivern 2015
Estudi central Estudi central

Consum conscient de calefacció

per Redacció

No podem ni podrem disposar de tanta energia com els últims decennis. Per tal de no malgastar-ne, aïllem bé casa nostra, parant atenció a no tenir ponts tèrmics.

Sabies que si estàs a menys d'un metre d'una superfície freda no acabaràs d'estar bé, per petita que sigui i per molt que apugis la calefacció?

Sabies que l'aire sempre es mou d'un lloc fred cap al lloc calent? Per això per una escletxa de la finestra, o per sota la porta, entra...

Si no anem en mànigues de camisa no ens caldran més de 20º o 21º on estiguem parats, i algun menys on estiguem actius. Donem-nos la companyia d'una infusió, una sopa, una manteta al sofà...

Si volem calefacció, posem terra radiant o radiadors amb molta superfície, amb aixetes termostàtiques mecàniques a cadascun. Si volem tenir només una estança calenta on farem vida a l'hivern en podem tenir prou amb alguna estufa.

A la nit, potser val més apagar la calefacció que abaixar-la.

Si abusem de la biomassa posarem en risc els boscos. Els boscos catalans encara estan lluny de ser sobreexplotats, però cal estar alerta.

Les bombes de calor elèctriques, que ens donen més energia de la que gasten, són l'opció més sostenible a moltes zones climàtiques.

Però generant electricitat a partir de fonts no renovables, més de la meitat de l'energia que hi esmercem es perd. En canvi, generant-la de fonts renovables, n'obtenim el triple de la que hi esmercem. Per això és important participar en iniciatives i lluites per accelerar la generació d'electricitat renovable i distribuïda.

 

FE D'ERRATES: a la pàgina 10, a la gràfica Consum d'energia, les xifres de l'eix vertical s'han de multiplicar per 100.

I una reflexió sobre la pobresa energètica des de l'òptica del consum conscient aquí.

Món en moviment Món en moviment

Món en moviment

per Miren Rekondo

Fiare Banca Ètica ja està operativa, França castiga l'obsolescència, la campanya Mentida Podrida denuncia i combat els enganys de la publicitat alimentària, compartir cotxe per Facebook ...

Escletxes per transformar Escletxes per transformar

Connectats a totes hores

per Carlota Franco, Montse Peiron

Cada cop tendim a dedicar més temps a viure a través d'una pantalla, i això té un fort impacte en àmbits molts diversos. En aquest article oferim unes quantes pinzellades per a la reflexió sobre les conseqüències socials i per a la salut (social, psicològica i física) d'estar connectats a totes hores.

El poder de la comunitat El poder de la comunitat

Per què no es poden agafar coses de les deixalleries?

per Anna Garcia Miquel

Fa molt temps que teníem ganes de respondre aquesta pregunta, que segur que també us feu molts lectors i lectores. Hem trobat algunes respostes, hem descobert que un 19% de les deixalleries catalanes sí que fan accions per facilitar la reutilització, i tenim una bona notícia: l'administració catalana està treballant per potenciar-ho. Donar a les deixalleries un nou valor com a centre de reaprofitament de recursos sembla esdevenir l'aposta de futur.

Comentaris

segona vida

La societat va per davant de l administració, aquesta no és capaç de mostrar el camí

Les deixalleries, haurien de implantar la gestió combinada, amb el mon ciutadà, llavors funcionaría la recuperació al 100%

Esperem aparegui el seny a tècincs, assesors polítics, i altres personatges qu viuen enclats, en la inmovilitat...

Gràcies pel teu comentari

Gràcies pel teu comentari  FBaselga. És veritat que moltes iniciatives ciutadanes són exemplars, però també és una bona notícia que l'administració comuniqui la seva voluntat per apostar per la reutilització i ja aporti propostes concretes. Esperem que siguin molts els municipis que optin per aquest innovador model de deixalleria, també com a centre de reaprofitament de recursos. 

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.