Skip to main content
 
#41 - Tardor 2012
Descarregar PDF
Estudi central Estudi central

A la nostra salut!

per CRIC

* El preu que els pagesos perceben pel raïm ve molt determinat pels grans grups vinícoles, i no cobreix les despeses de producció.

* Què és un "vi natural"? I un "vi ecològic"?

* La gran crisi ecològica, social i econòmica que va originar la plaga de la fil·loxera ens pot ajudar a reflexionar sobre la fragilitat/fortalesa de la interacció de l'home i la natura.

* Aquest cop tenim ofertes de producció local a cabassos! Comprant vins de cellers independents o de cooperatives facilitem una millor remuneració per als agricultors.

Món en Moviment Món en Moviment

Món en moviment

per Álvaro Porro

Opcions de turisme rural realment potenciadores del medi rural, un munt d'idees inspiradores per reaprofitar "residus", publicacions i campanyes civils contra les polítíques amb el deute i la dictadura financera...

Escletxes per transformar Escletxes per transformar

Ordinador nou: menys minerals, més CO2

per CRIC

Les prestacions dels ordinadors evolucionen molt de pressa. També se n'està millorant molt l'eficiència energètica.

En ocasions les administracions han promogut la substitució dels aparells que gasten energia per equips més eficients, com a mesura de lluita contra el canvi climàtic (com amb els plans Renove dels cotxes). Però... i l'energia que es gasta per fabricar l'aparell nou? El govern alemany ha enfrontat la pregunta, i ha conclòs que comprar un portàtil nou és desfavorable si el que es vol és mitigar el canvi climàtic... si més no mentre no puguem considerar realista que un ordinador duri més de 80 anys.

El poder dels costums El poder dels costums

D'energia, la justa

per Montse Peiron

L'Agència Internacional de l'Energia constata que les polítiques estan fracassant a conduir el sistema energètic mundial per viaranys més sostenibles, i afirma que l'objectiu climàtic de limitar l'escalfament global a 2ºC es fa més difícil i costós d'aconseguir cada any que passa. Un dels punts clau per a un futur més sostenible és reduir el consum d'energia, en tots els àmbits, incloent-hi el domèstic. En aquest cas caldrà introduir canvis en els hàbits quotidians.

Si mai heu passat uns quants dies amb una fallada d'algun subministrament (llum, aigua, gas), potser haureu trobat estimulant l'experiència d'haver-vos d'empescar com fer moltes coses d'una manera diferent de l'habitual, i us n'heu sortit. Us convidem a jugar sempre a un repte per l'estil: fer les coses de cada dia com si no poguéssim tenir energia il·limitadament i convingués racionalitzar-ne molt el consum. Que de fet és el que passa. Ah, però sense perdre qualitat de vida! En aquest article donem algunes idees. Per exemple, el costum de fer servir un bon pijama, una bona manta o edredó i una alfombra al dormitori permetria estalviar en un any i a Catalunya tanta energia com la que gasten 4'5 milions de neveres.

Llegeix tot el text: D'energia, la justa
El poder de la comunitat El poder de la comunitat

La unió fa la força: la construcció del mercat social

per Ruben Suriñach Padilla

L'economia social i solidària té com a finalitat proveir de manera sostenible les bases materials per al desenvolupament personal, social i ambiental, i com a valor central el treball humà i les persones, i per extensió tota la societat concebuda com a col·lectiu. Així és com ho explica la Xarxa d'Economia Solidària. Quan les empreses d'aquesta economia social s'agrupen, intercooperen i posen eines de mercat social al servei dels ciutadans, estan bastint una columna d'acció social transformadora. En aquest article en coneixerem unes quantes i veurem què ens ofereixen.

El poder de les regles del joc El poder de les regles del joc

Treballar menys per viure millor. 21 hores?

per Álvaro Porro

Reduir significativament la jornada laboral. Per què val la pena pensar-hi? Què faria que això fos possible? Quins efectes tindria? Aquestes són algunes de les qüestions que comença a enfrontar The New Economics Foundation (Fundació Nova Economia) en una refrescant proposta que ens convida a imaginar un canvi radical en la distribució del temps del treball remunerat i tot el que se'n pugui derivar. En aquest article entrevistem un dels autors del llibre que està divulgant la proposta a Espanya, Florent Marcellesi.

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.