Skip to main content
 
#24 - hivern 2007-2008
Descarregar PDF
Estudi central Estudi central

Buscant algunes llums. Consum conscient de bombetes

per CRIC

Quan tens una idea se t'encén una bombeta, però quan encens una bombeta potser no tens ni idea del que hi ha darrere d'aquest simple clic. Gasta gaire, de quin color fa la llum, quina energia l'alimenta, quants lúmens dóna, du algun tòxic, quant temps dura, cap on il.lumina, si he de tornar de seguida apago el llum? Volem veure la llum sobre aquest tema, que n'hi ha i molta, sobretot si és llum natural. Parlem, d'entre altres coses de: Quanta llum D'on ve l'electricitat Quina bombeta? A qui comprem Un cop a casa Guia pràctica de les bombetes

Perquès Perquès

Biocombustibles: massivament inviables, localment suggeridors

per CRIC

Avui els biocombustibles es presenten com a alternativa al petroli, que aviat escassejarà. Però no poden substituir-lo mantenint els nivells actuals de transport i mobilitat: tenen molt menys potencial energètic i produir-los en massa requeriria recursos físics senzillament inexistents. Tanmateix, aquestes mateixes limitacions poden ser una guia excel.lent per aprendre a viure amb més qualitat de vida i sostenibilitat, si les sabem escoltar.

El Divan El Divan

El nostre procés en primera persona

per CRIC

NOVA SECCIÓ Més enllà del munt d'informació que us endossem, a les pàgines d'Opcions volem que també hi hagi espai per compartir processos personals i col.lectius en relació amb el consum conscient i transformador (CCT). Volem posar sobre la taula aquells elements que ens anem trobant: com l'alegria quan descobrim una parada al mercat amb productes saborosos i locals, o quan ens adonem que ni ens recordem d'on vam aparcar el cotxe l'última vegada perquè ha passat molt temps; i també aquest incòmode però discret sentiment de contradicció que ens assalta a la gasolinera o a la cua del súper. I és que això del CCT pot ser molt suggeridor i inspirador però també pot ser una 'patata calenta' d'aquelles que et fan dir: Per quins set sousem vaig ficar en aquest maldecap. Opcions, entre altres coses, pot ser un espai de trobada entre tots els que estem en aquest viatge; volem que la secció que encetem sigui una taula entorn de la qual asseure'ns o un divan en el qual ajeure'ns a explicar i compartir.

Món en Moviment Món en Moviment

Món en moviment 24

per CRIC

En aquest nou espai fotografiem moviment. És una plataforma de difusió d'iniciatives grans i petites, sorgides de moviments socials, d'organitzacions, particulars, administracions, etc., que ens ajudarà a compartir idees, a inspirar-nos, a posar-nos en contacte, a fer xarxa. Coneixes alguna iniciativa interessant per compartir? Enviala cric@pangea.org.

Idees Idees

Llarga vida als objectes: perquè i com evitar els productes d'usar i llençar

per CRIC

Sabies que existeixen pitets, tovalloles o draps netejavidres d'usar i llençar? Cada dia apareixen més i més productes que, aparentment, ens fan la vida més fàcil: no ens hem d'ocupar de mantenir-los... només de comprar-los una vegada i una altra. La idea d'un mòbil d'un sol ús et sembla molt absurda? Fa no tants anys es veien igual d'absurds els coberts d'usar i llençar... La producció i el consum d'aquests productes implica un malbaratament de matèries primeres, una cursa cap avall en preu i, per tant, en qualitat i en costos de producció, una gestió de residus cada vegada més difícil i cara, i una intensificació del consumisme que tanta insatisfacció ens comporta.

Podeu llegir més informació a l'article "Evitem els productes d'usar i llençar".

Eines Eines

Biodièsel i oli: combustibles més nets

per Ana Perea Angulo

En el número 22, un lector ens va suggerir que oferíssim més informació sobre el biodièsel. El biodièsel es pot fer a partir de diferents matèries primeres i, com es veu a la secció Perquès, les que provenen de cultius energètics val més evitarles. Amb aquest article volem ajudar a trobar les millors opcions per reduir el consum de gasoil d'un cotxe dièsel.

Trampes Trampes

Com menys duri, millor: quan l'absurditat sembla tenir sentit

per Gabi Colomer

Si cal avivar el consum, els articles han de ser poc duradors; avui això és una obvietat ben normalitzada. Però fa 60 anys els pioners d'aquesta estratègia econòmica van haver de fer un exercici d'obertura mental per reordenar l'escala de valors fins que es va conformar la nova cultura segons la qual és millor fabricar objectes caducs que duradors. Si cal fer articles duradors, l'economia no pot sostenir-se sobre el consum. Hi ha cap pioner que s'apunti al repte?

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.