oli de palma

Oli de palma i aliments ecològics: amistats perilloses

Si volem que l'agricultura i l'alimentació ecològica siguin una alternativa real, cal anar més enllà de l'etiqueta.

Molt s’ha parlat de l’oli de palma i dels impactes tan negatius que té per al medi ambient i la salut, però hi ha productes certificats com ecològics que inclouen aquest ingredient. És compatible l’oli de palma amb una alimentació bio? A algunes veus interessades a desprestigiar el sector els ha faltat temps per denunciar-ho. Qualsevol excusa és bona per demonitzar una alternativa que cada cop té més seguidors.

La majoria dels que apostem des de fa anys per una producció i un consum ecològics ho diem: una etiqueta no garanteix que el que mengem sigui més just, sostenible ni necessàriament saludable. La certificació assegura que l’aliment en qüestió s’ha elaborat sense utilitzar substàncies químiques de síntesi (com pesticides), però enlloc diu res del seu origen. Podem trobar pomes amb l’etiqueta bio que ens arriben de Xile o maduixes conreades a Huelva en grans explotacions. Un producte pot ser etiquetat com a tal, i a la vegada utilitzar oli de palma i ser molt processat.

Si volem que l’agricultura i l’alimentació ecològica siguin una alternativa real, cal anar més enllà de l’etiqueta. La clau és apostar per una producció orgànica (amb certificació o sense, ja que hi ha experiències a petita escala amb una relació directa amb el consumidor que no els cal), de proximitat (quin sentit té consumir aliments que venen de l’altra punta del món quan aquests es conreen localment?), de comerç just (quan es tracta de productes incorporats a la nostra dieta però que aquí no es poden elaborar, com el cafè), pagesa (dignificant i visibilitzant aquest treball imprescindible) i garantint unes condicions laborals dignes als treballadors que intervenen en tota la cadena. No oblidem tampoc el lloc de compra. Hi ha supermercats que ara ens ofereixen aquest tipus d’aliments, però les seves condicions de producció, distribució i consum ho són tot menys justes. Millor comprar al comerç local compromès, a un grup de consum o als mercats pagesos.
I si volem cuidar la nostra salut, mengem menjar: fruita i verdura ecològica i de temporada, cereals i proteïna bio de qualitat. Com menys aliments processats, per més certificació que tinguin, millor. Tornar, en la mesura de les possibilitats, a la cuina i als fogons. Si mantenim aquestes premisses, poc oli de palma trobarem als productes eco que consumim.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023