Skip to main content

Les vambes s'estan convertint en una opció habitual de calçat, ja no només per fer esport sinó per a cada dia; per a alguns són més còmodes que les sabates, per caminar.

És una bona cosa que ens calcem de manera que ens sigui còmode de caminar: segons l'Organització Mundial de la Salut, actualment un dels fenòmens més preocupants per a la salut pública és el sedentarisme, juntament amb la dieta. Busquem un calçat (potser unes vambes?) còmode i de qualitat i... movem-nos!

Què necessitem
En comprar
A casa

Els peus suporten el pes de tot el cos; formen el sistema mecànic més complex que tenim. Les vambes han de protegir els peus i n’han de mantenir la flexibilitat, estabilitat, transpirabilitat i sensibilitat. Quan ens emprovem unes vambes, parem bona atenció a comprovar que ens vagin bé.

El calçat esportiu és un dels sectors en què la moda és més influent per induir al consumisme. Les grans marques gasten autèntiques fortunes en publicitat i màrqueting. Evitem el sobreconsum de vambes, i escollim-les duradores.

El cotó i el cuir (pell) tenen transpirabilitat, flexibilitat i durabilitat màximes, però no són impermeables. Hi ha materials sintètics que sembla que estan igualant les qualitats dels naturals, i són impermeables. Tinguem clar quin tipus de material escollim.

Els materials naturals provenen de recursos renovables però no sempre explotats de forma sostenible. Els sintètics deriven del petroli i no són biodegradables; un dels més problemàtics és el PVC. El gran volum de producció de vambes actual segurament és possible només gràcies als materials sintètics. D’altra banda, la forma més emprada per adobar el cuir genera residus força contaminants (sobretot crom). Busquem les opcions menys problemàtiques.

Les grans multinacionals del calçat esportiu no fabriquen pas vambes, només les dissenyen i les comercialitzen. La fabricació se subcontracta a països de mà d’obra barata (generalment amb condicions laborals molt precàries), perquè per fabricar unes vambes en cal molta. Encara queda alguna empresa que fabrica totes o part de les vambes aquí, busquem-ne.

Quant ens durin unes vambes depèn molt de com les fem servir. Cuidem-les bé.

Última actualització: octubre 2010