Skip to main content

Jo tinc tots els mobles i la fusteria de casa de fusta, m'agrada perquè es natural, noble, càlida, bonica... A més tot de segona mà: la llibreria era del meu besavi, la taula del menjador d'un veí que va marxar de la ciutat, les cadires les vaig arreplegar d'un restaurant que canviava el mobiliari, la tauleta de nit la vaig trobar al carrer i m'ha quedat com nova, el sofà... ah no, el sofà sí que el vam comprar, però a un fabricant que només fa servir fusta local i explotada sosteniblement. I els llits també els vam comprar, aquests no tenen res de particular perquè no vam trobar cap opció interessant.

Què necessitem
En comprar
A casa

La fusta és renovable, duradora, reutilitzable i, si no hi ha productes sintètics, fàcilment reciclable i fins i tot compostable... i a més és combustible! Tenim força possibilitats de moblar una casa sense gastar recursos nous.

El consumisme ja ha entrat també al sector dels mobles, sobretot de la mà d’Ikea. El consum de mobles està molt lligat al ritme de construcció d’habitatges. No caiguem en un sobreconsum de mobles i escollim-los de qualitat perquè durin.

L’extracció de fusta pot contribuir a la deforestació o a donar vida als boscos i a les plantacions, tot depèn de com es gestioni. Aquí hi trobareu un estudi sobre la situació dels boscos al món. Si volem mobles de fusta massissa, busquem-ne que estiguin fets amb fusta provinent d'explotacions sostenibles.

Els taulers de tipus DM (“densitat mitja”, també se’n diu MDF) i aglomerat són fibres o partícules de fusta compactades, que poden provenir en part de residus de fusta aprofitats de fusteries, jardineria, paletes... Per formar-los s’utilitza una resina sintètica que conté urea i formol, una substància irritant i catalogada com a possible cancerígena que, poc o molt, sempre emanarà. De cara a moderar el consum de fusta verge, busquem mobles de DM o aglomerat amb baix contingut en formol.

Per tractar la fusta se solen fer servir productes amb dissolvents que en aplicar-los alliberen compostos orgànics volàtils, contaminants i tòxics. Tractem els mobles o busquem-ne de tractats amb productes naturals, que com a molt contenen una proporció petita de substàncies lleument tòxiques.

Tots els tipus de fusta es fan malbé amb l’aigua i els cops, la fusta massissa també amb el sol. La fusta massissa es pot reparar. El tauler, si es bufa per l’aigua es pot arreglar una mica, però no podrà tornar a tenir el mateix aspecte. Però si els tractem bé, tot tipus de mobles poden durar molts anys.

La fusta massissa pot ser atacada per corcs i termites. Prevenim-ho i, si trobem corcs en un moble, eliminem-los de seguida.

Última actualització: octubre 2010