Skip to main content

Obrim la tapa. Potser trobarem formació, o entreteniment, o cultivació... Molta varietat, tot i que també moltes repeticions dels temes de moda. Què passaria si copiéssim lliurement el contingut d'aquestes pàgines? Pàgines que, per cert, encara procedeixen majoritàriament d'arbres... Ens importa que puguem trobar llibres que reflecteixin qualsevol ideologia? Si voldrem llegir un llibre només una vegada, ens agrada la idea de comprar-lo i confinar-lo a la nostra prestatgeria per sempre? Moltes consideracions a tenir en compte... No girem full!

Què necessitem
En comprar
A casa

Si no anem justos de diners, no és inusual comprar llibres una mica "perquè sí". Un llibre no està mai de més, llegir ens fa créixer, cal donar suport a la cultura... Però els llibres no deixen de ser béns de consum, i és tan convenient limitar-ne el consumisme com per qualsevol altre producte. Comprem llibres quan de debò els vulguem.

Tenim ganes de llegir sobre una temàtica, un cert tipus de novel·la... però no sabem quin seria el llibre que ens agradaria més. Assessorem-nos.

Molts grans grups editorials són conglomerats gegantins amb un poder enorme sobre l'opinió pública pel fet de posseir un gran nombre de mitjans de comunicació (diaris, revistes, tele, ràdio, cinema i entreteniment...). Les editorials independents són molt superiors en nombre; a Espanya per exemple ho són el 75% de les editorials, i publiquen un 43% dels títols. Si comprem llibres d'editorials independents contribuïm a una major pluralitat d'idees en circulació (o, com també se'n diu, bibliodiversitat).
El tipus d'enquadernació influirà en la duració i bona conservació del llibre. Els d'enquadernació americana (els fulls solts s'encolen directament al llom) es desencolen molt fàcilment. Comprem llibres ben robustos.
Segons la FAO, el 40% de la fusta que es tala per a usos industrials es destina a fer paper. La indústria paperera és la que utilitza més aigua per tona produïda, la cinquena en consum d'energia, i una de les que emet més contaminants a l'aire i a l'aigua. Busquem llibres impresos en paper reciclat, que a més d'estalviar tala d'arbres es fabrica amb força menys aigua i energia que el paper verge i emetent molts menys contaminants.
El Forest Stewardship Council (FSC) és una organització internacional que atorga un segell de garantia als productes derivats de boscos o plantacions explotats de manera sostenible i sense causar perjudicis socials. En cas d'imprimir sobre paper verge, que sigui FSC.
Els punts de venda de llibres no competeixen tant en preu com en varietat i serveis (en alguns països, com Espanya, França o Grècia, el preu de venda al públic el fixa l'editor). Els hipermercats venen sobretot llibres d'impuls i de text, no compren a les editorials petites i no hi ha llibreter que pugui orientar-nos. Moltes llibreries, a més de vendre llibres fan de dinamitzadors culturals. Comprem en llibreries.

Com més bé conservem els llibres, més persones els podran llegir després de nosaltres. No cal que un llibre estigui impecable per poder-lo llegir, però hi ajuda que els mantinguem en bon estat.

Un cop llegit, tenim moltes maneres de fer que un llibre arribi a altres lectors si no volem conservar-lo.

Última actualització: octubre 2010