Tricicle antic. Manteniment i reparació de joguines

Joguines per a tota la vida

Trucs i recursos per allargar la vida de les joguines. Perquè la infantesa s’acaba, però les joguines poden durar per sempre.

Les joguines tenen un valor indiscutible. Tots hem après a relacionar-nos amb l’entorn i les altres persones, en gran part, gràcies a elles. Per això, la majoria de persones, tot i el pas dels anys, continuem recordant les que van ser més importants durant la nostra infantesa. Així i tot, cada vegada més, nines, ossets, cotxes i cuinetes tenen una vida més curta. En aquest article donem pautes i recursos per al manteniment i reparació de joguines.

Joguines d’un sol ús?

Els motius de l’escurçament de la vida útil de les joguines són diversos: la mala qualitat de molts productes, l’excés que n’hi ha a moltes llars i l’oferta constant de novetats. Tot plegat fa que no se’ls doni tant valor, que es vagin fent malbé més depressa i que no es reparin. Unes pautes de consum habituals en molts àmbits, que s’apliquen també en aquest sector.

Com podem revertir aquesta tendència? Com podem mostrar als infants altres maneres de consumir? En primer lloc, podem explorar fórmules per reduir la compra de joguines. Una opció és fomentar alternatives, com jugar amb elements de la naturalesa o recórrer a l’intercanvi o l’ús comunitari. En segon lloc, encoratjar les criatures a fer-ne un bon ús i manteniment. I, en tercer lloc, reparar-les quan ho necessitin. Així no només reduïm consum i residus i promovem un ús eficient dels recursos, també oferim als infants l’opció d’aprendre habilitats tan útils com cosir, polir o enganxar.

 

Les 5 claus per a un bon manteniment de les joguines

 

1. Triar qualitat

Com sempre, si busquem el preu més baix o ens deixem guiar per les modes, sovint toparem amb productes de mala qualitat que no triguen a provocar algun disgust. Un requisit bàsic és que la joguina tingui el segell de conformitat europea (CE), que s’ha de saber diferenciar del que distingeix els productes d’exportació xinesa i que està format per les mateixes lletres. El primer indica que el fabricant assegura que el producte compleix els requisits de seguretat dels estats membres de la Unió Europea. Ara bé, el segell de conformitat europea no garanteix que estiguem adquirint una joguina de qualitat. Més enllà de descartar preus sospitosos, podem fer algunes comprovacions. En especial, convé valorar si les articulacions, les juntes i les capes de pintura estan preparades per suportar un ús intensiu o si hi ha peces o parts de la joguina que se’n poden desprendre amb facilitat.

Un altre criteri de compra interessant, pensant en el manteniment, és optar per marques que ofereixen servei de reposició de peces. Ho podem demanar al botiguer. Moltes editorials de jocs de taula ho fan, sempre que tinguin el joc en estoc.

Pel que fa als materials, no tots són igual d’interessants en relació amb la sostenibilitat. Si ens fixem en la durabilitat, i per tant, en l’ús eficient dels recursos i l’estalvi de residus, la fusta és bona opció. És molt resistent i, amb un bon manteniment, les joguines poden passar de generació en generació, sobretot si són peces massisses. També hi ha jocs i nines de plàstic que poden durar tota una vida o més, tot i que també són sensibles a cops i trepitjades. Força empreses del sector estan oferint joguines de bioplàstics, un material fet a partir de vegetals. Si bé aquesta opció presenta avantatges ambientals respecte els plàstics, no sempre ofereixen la mateixa resistència al pas del temps.

2. Vetllar perquè se’n faci un ús adequat

Cada joguina està pensada per a fer-ne un ús determinat, dins un ventall més o menys ampli, però la imaginació dels petits i les petites no té límit. Algunes idees poden perjudicar la joguina, per exemple n’hi ha que s’espatllen en contacte amb l’aigua o el fang. Si detectem que una criatura utilitza un joc de manera que pot malmetre’l, podem oferir-li alternatives que li permetin experimentar el mateix sense fer malbé res. Per exemple, si està picant un moble amb un trenet, podem proposar-li fer el mateix gest amb un tambor. O si llença peces d’un puzzle una pilota pot ser una bona alternativa.

3. Endreçar

Si cada joguina es recull quan s’ha acabat d’usar i es revisa que no hi falti res, evitem les pèrdues i que es barregin les peces. Una pràctica útil amb els trencaclosques és marcar cada capsa amb un número o lletra i posar-lo al revers de cada peça. Així, quan trobem una peça sota el sofà, podem saber fàcilment de quin trencaclosques és i tornar-lo a la seva capsa.

L’endreça també és important perquè les joguines al mig del pas queden exposades a trepitjades que les poden trencar. En el moment de desar la joguina al seu lloc, si funciona amb piles, és necessari retirar-les i desar-les per evitar que el líquid que contenen malmeti el portapiles si es queden molt temps sense usar.

4. Netejar

Una joguina bruta pot quedar com nova amb una bona neteja. I una joguina neta sempre inspira ser tractada amb més cura que una joguina bruta. El tipus de neteja més adient varia en funció del material de la joguina.

  • De fusta i/o metall: Podem rentar-les amb un drap amb aigua i sabó (o vinagre), esbandir-les amb un altre drap humit i eixugar-les amb un de sec.
  • De roba: Les etiquetes normalment indiquen les especificacions de rentat en funció dels teixits. Cal assecar-les bé, preferiblement al sol.
  • De plàstic: Les podem netejar amb un drap o raspall amb sabó o amb aigua i vinagre, i deixar assecar bé.

La pols i la brutícia fins i tot poden arribar a fer malbé les joguines electròniques. Si tenen reixetes de ventilació convé treure’n la pols amb un pinzell, que també serveix per mantenir net el portapiles. Desades dins calaixos o capses, les joguines queden més ben protegides de la  pols.

5. Reparar

Molts desperfectes habituals de les joguines els podem arreglar a casa. Davant un nino descosit, només cal trobar el moment de posar fil a l’agulla. Com més aviat ho fem, millor, perquè amb l’ús el forat es farà més gran. Si hi ha un estrip, caldrà posar un pedaç, que podem fer amb trossos de roba vella.

Les peces de fusta poden perdre els colors, però quedaran com noves amb una capa de pintura a l’aigua. Si s’ha trencat alguna peça, hem de valorar l’ús de la cola o l’elaboració d’una peça de substitució.

En el cas del plàstic, si s’ha trencat alguna peça que es pot ajuntar bé, amb una petita pistola de silicona o una mica de cola ho tenim solucionat.

Pel que fa a les joguines electròniques, quan el problema és que s’ha deteriorat el portapiles, només cal substituir-lo pel d’una altra joguina que no es pugui reparar o per un de nou. Si la joguina no funciona, també pot ser que algun cable s’hagi desenganxat de la placa mare.

En qualsevol cas, si la reparació que cal ens supera, per manca de temps o  habilitats, podem buscar recursos a l’exterior!

 

Tallers de reparació de joguines

A moltes poblacions es comença a fomentar la reparació de joguines per tal de reduir el volum de residus, amb tallers especialitzats o serveis per dotar les famílies dels recursos necessaris per fer-ho a casa.

Espai Ambiental Cooperativa, per exemple, desenvolupa des de fa dos anys el projecte La vida dels jocs i de les joguines. En tàndem amb l’Hospital de les joguines,  realitzen tallers de reparació de joguines tradicionals i electròniques a Barcelona i altres poblacions. Al web hi trobareu el manifest del projecte, el catàleg d’activitats familiars amb les quals fomenten el consum responsable de joguines i moltes idees sobre la prevenció de residus provinents de jocs o de joguines.

A Barcelona, podeu acostar-vos al Millor que nou, on us podran ajudar en les reparacions elèctriques o electròniques que us siguin més complicades. Als Ateneus de Fabricació, us poden ajudar a fer noves peces amb tecnologia digital.

 

En resum: tria responsable, ús curós, endreça, neteja i reparació quan cal. Tot plegat per aconseguir que les joguines tornin a passar de generació en generació, enllaçant antics records amb noves descobertes.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023