Clienta servint-se detergents a granel.

Detergents a granel i ecològics, doblement ecològics

Cada vegada hi ha més opcions per comprar detergents a granel. Però no tota l'oferta és ecològica, ni tot l'ecològic és igual. N'analitzem les diferències.

La proliferació de botigues amb venda a granel va començar fa mitja dècada i, de moment, no sembla que hagi de parar. En alguns d’aquests establiments, els detergents són un complement al producte principal, que és l’alimentació. N’hi ha d’altres que estan especialitzades en productes de neteja.

Les botigues amb detergents a granel tenen els productes en bidons molt grans en els quals es posa una aixeta que serveix per omplir la garrafa o pot que el client porta de casa. També força botigues tenen envasos a la venda per als compradors que no en porten. Els envasos poden ser de qualsevol mida: la venda a granel també és útil per no haver d’adquirir més quantitat de producte de la que necessitem.

Així doncs, comprar detergents a granel cada vegada és més fàcil. I els beneficis per al medi ambient són inqüestionables: estalviem tones d’envasos d’un sol ús. Però tot el sabó a granel és igual? Hi ha diferències entre tendes? Hia detergents a granel i ecològics?

On comprar detergents a granel?

A Granel és una petita cooperativa que es dedica exclusivament a vendre detergents ecològics a granel, tant a particulars com a empreses, cooperatives, comerços i restaurants o escoles. Van optar per la marca Ecotech perquè és produïda per una empresa (Endemic Biotech) que finança projectes locals d’inserció laboral a la comarca de l’Alt Vinalopó, a Alacant. També fan tallers per a tots les edats, i també per a entitats, per divulgar l’economia social i solidària o la sostenibilitat com a eina de transformació social. Forma part de la Xarxa d’Economia Solidària.

La Granoleta és un dels exemples que anomenaven al principi. A la seva botiga situada al barri de la Sagrera de Barcelona, hi podem trobar tant productes alimentaris com de neteja, higiena corporal i cosmètica, així com productes que faciliten la reducció de residus. Tots els productes que tenen són de proximitat.

L’Economat Social és una cooperativa de treball del barri de Sants de Barcelona que ofereix alimentació i productes d’higiene personal i de la llar ecològics als seus socis col·laboradors (els consumidors). Per triar proveïdors es tenen en compte, a més de l’aspecte ambiental, la proximitat (tots els aliments frescos són produïts a Catalunya) i si forma part de l’economia solidària. La iniciativa inclou un Ateneu que té per objectiu difondre el cooperativisme, la cultura, la fraternitat i la transformació social, en el qual hi poden participar els socis col·laboradors i tothom que vulgui. L’Economat Social forma part de la Xarxa d’Economia Solidària i de l’Associació Impuls Cooperatiu de Sants.

El Safareig és una botiga del barri de Gràcia de Barcelona fundada i regentada per una família. Les seves paraules clau són granel, ecologia, proximitat i sense perfums. I és que una de les seves especialitats són els productes sense perfums i especials per a persones amb al·lèrgies, dermatitis atòpica o SQM (sensibilitat química múltiple). A més de detergents també venen sabons i productes per a la higiene personal, cosmètica, desodorants, olis vegetals, ambientadors… tot a granel. Els bidons de detergents de 25 quilos, des dels quals serveixen als compradors, també es reutilitzen: es tornen a la planta de producció perquè siguin reomplerts.

4eco és una iniciativa nascuda el 2013 de quatre botigues del País Basc que es van ajuntar per oferir productes de neteja sense envasos d’usar i llençar. Han creat una xarxa de 21 botigues per tot l’Estat que no funcionen com a franquícies sinó amb altres fórmules que combinen l’organització col·lectiva (compartint la filosofia ecològica, per exemple) amb la independència de cada comerç (per exemple cadascun dissenya la seva imatge). De mitjana a cada botiga es reutilitzen gairebé 15.000 envasos cada any i, com en el cas de la botiga anterior, els bidons també són reomplerts pel fabricant, que és del País Valencià.

Per acreditar que els detergents són ecològics, 4eco no ha recorregut a cap dels segells certificadors sinó que es basa en el coneixement directe i en la confiança entre productors, venedors i consumidors, de l’àmbit del País Basc i Rioja. Han creat l’aval Econostrum Proyect, del qual acorden i gestionen els criteris assembleàriament. Valoren paràmetres com l’ús de recursos renovables, l’impacte ambiental en la fabricació i ús dels productes, la proximitat, el desenvolupament de localitats petites o les condicions laborals.

Des del 2015 són proveïdors de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz, que fa compra pública verda (el 2012 la ciutat va ser nomenada Capital Verda Europea).

La Jabonera a Granel ven sabons, perfums, cosmètica i detergents a granel (amb una línia d’ecològics). És una cadena de franquícies que té dues botigues, a Córdoba i a Andorra (Teruel).

I també en podem trobar a:

  • Algunes botigues de productes ecològics, com ara la majoria de la cooperativa Molsa. Per fabricants, en el cas de la marca Biobel, per saber quina botiga en té a granel el millor és trucar-los (96 453 08 54); ens posaran en contacte amb el distribuïdor de la nostra zona, que ens indicarà quina és la botiga més propera que ven a granel. El distribuïdor a Catalunya és Natur-Diet Múria, 977 490 911. En el cas d’Ecotech, recentment ha arribat a un acord amb El Granero Integral perquè distribueixi el detergent a granel per tot l’Estat (tant a botigues El Granero Integral com a d’altres). De nou, podem demanar al distribuïdor quines botigues tenim a prop que venguin a granel. Cal dir que, com que aquest acord és recent,  aquesta via de distribució es va acordar poc abans d’escriure aquest article, i moltes botigues estan fent remodelacions per encabir els bidons del granel, de manera que potser es trigarà unes quantes setmanes o mesos a tenir operativa la venda a granel.
  • Cooperatives de consum ecològic.
  • Botigues de comerç just. Acostumen a tenir a granel detergent de la marca Talybe, elaborat a Itàlia amb ingredients procedents de cooperatives o associacions de petits productors del Brasil i l’Índia i adquirits sota els principis del comerç just. Són detergents ecològics que tenen el segell italià ICEA.
ComerçMarquesSegell de producció ecològicaOn es fabricaOn té botigaEs pot comprar o fer comandes en línia?Porta els productes a domicili?Tipus d’empresa
A GranelEcotechEcolabelSalinas (Alacant)A Barcelona, al c/ Doctor Bové 58Sí, a tot CatalunyaPetita cooperativa
El SafareigEl SafareigNo és ecològicRubíA Barcelona, al c/ Santa Eugènia 11Sí, a sensis.esSí, a tot l’EstatBotiga familiar
BiobelEcocertAlsamora (Castelló)    
SallóEcolabelRubí    
L’Economat SocialEcotechEcolabelSalinas (Alacant)A Barcelona, al c/ Jocs Florals 157Els socis sí, aquí.Només als socis de la cooperativaPetita cooperativa
4eco4ecoEconostrum ProyectProvíncia de València23 punts de venda per tot l’EstatNoSí, cada punt de venda pel seu voltantAgrupació de botigues petites
Goccia VerdeGoccia VerdeNo és ecologicItàlia27 franquícies per tot l’Estat (15 a Catalunya)NoHi ha botigues que sí, d’altres que noCadena de franquícies
La Jabonera a Granel La JaboneraNo és ecològicValènciaCórdoba i Andorra (Teruel)Sí, a tot el paísCadena de franquícies
EcoFregoEcolabel     

Quins detergents són ecològics?

A moltes empreses els agrada posar-se la paraula “ecològic” a la boca. Però no sempre ho fan honestament. Com podem descobrir-ho?

Hi ha fabricants amb una reputada trajectòria de producció ecològica estricta que els avala a bastament. És el cas de la belga Ecover, per exemple, que té uns criteris més estrictes que els d’alguns segells, i per això no certifica els seus productes (llevat d’un per al qual ha obtingut l’Ecolabel per tal que sigui admès en algunes cadenes de supermercats que l’exigeixen). Però Ecover no ofereix detergents a granel.

En algunes ocasions ens podrem guiar pel coneixement directe entre consumidors i productors. És el cas de l’aval Econostrum Proyect que s’usa a les botigues 4eco de venda a granel.

Els segells

I també ho pot acreditar un segell de producció ecològica. Per a detergents hi ha les certificadores privades Ecocert i ICEA que tenen dues versions de segells, la bàsica (o “natural”) i la que anomenen “organic” (o “with organic”). Aquesta segona és la que protegeix més el medi ambient i la salut. I existeix un tercer segell, l’Ecolabel, definit per la Comissió Europea i que és el menys estricte.

Per il·lustrar la diferència entre segells, comparem el criteri de l’Ecocert i l’Ecolabel en un dels paràmetres que regulen, certs ingredients admesos o prohibits a les fórmules:

  • El segell Ecocert Natural prohibeix molts ingredients sintètics (derivats del petroli) i qualsevol ingredient que hagi estat catalogat per la Comissió Europea com a molt tòxic per a la vida aquàtica de manera aguda (temporalment), o com a perjudicial en qualsevol grau per a la vida aquàtica a llarg termini.
  • El segell Ecocert made with organic prohibeix més ingredients sintètics que la versió natural, i prohibeix tots els ingredients que la Comissió Europea hagi catalogat com a causants de danys físics (com ara corrosió), danys a la salut o al medi ambient, sigui quin sigui el dany i la gravetat que tingui.
  • El segell Ecolabel permet qualsevol ingredient sintètic i, d’aquests ingredients que Ecocert prohibeix per la toxicitat que originen a les aigües residuals, admet que n’hi hagi fins a un 0,010% en pes, excepte per al cas dels surfactants, dels quals el fabricant n’hi pot posar tanta quantitat com vulgui. Resulta que els surfactants són els ingredients més abundants en els detergents: són els que fan la neteja pròpiament dita.

Hi ha altres trets que parlen de la pobresa de l’Ecolabel com a segell de producció ecològica. Per exemple, permet posar compostos amb fòsfor a les fórmules, i qualsevol compost amb fòsfor causa eutrofització en algun grau. L’eutrofització va ser durant molts anys el principal problema ambiental dels detergents, causat sobretot pels fosfats, que avui ja estan prohibits per llei a qualsevol detergent (si bé als detergents per a rentavaixelles se n’hi han pogut posar fins a aquest 2017).

Diferències entre els fabricants

A l’Estat hi ha una trentena de fabricants de detergents acreditats amb el segell Ecolabel. Solen ser empreses que fan sobretot detergents convencionals i tenen una línia “verda”, que dóna molt bona imatge. Per exemple Proeco Químicas, que té el web detergentes-ecologicos.com, però només un 10% dels seus productes són ecològics (duen la marca Green).

A més de 4eco, hi ha dos fabricants que han fet una aposta forta per la producció ecològica: Biobel i Ecotech. Biobel té el segell Ecocert, tot i que va molt més enllà del que demana el segell: entre altres diferències, els ingredients es biodegraden força més de pressa que el permès i són 100% naturals a gairebé tots els productes (Ecocert demana que ho siguin en un 95%). S’eviten en particular dos ingredients sintètics nocius que Ecocert admet (fins a certa quantitat) de manera transitòria, i no es fan servir colorants. I Ecotech té l’Ecolabel però també aplica criteris més estrictes. Per exemple, a les fórmules més del 97% dels ingredients són naturals i es fan servir molt pocs conservants. En canvi s’hi posen colorants sintètics (menys d’un 0,001% de la fórmula) i algun ingredient controvertit, com ara justament un d’aquests que Ecocert admet de manera transitòria (el surfactant SLES, que és irritant, si bé no tant com el seu germà SLS).

Millor a granel o millor ecològic?

La resposta és clara: millor detergents a granel i ecològics! Però a vegades ens podem trobar que hem de triar entre una cosa i l’altra. Llavors ens apareix el dilema: què val més, comprar a granel encara que el detergent no sigui ecològic o comprar-lo ecològic tot i que estigui envasat? La resposta és que depèn. Caldria valorar, en cada cas, diversos factors:

  • La despesa energètica que hi ha darrera cadascuna de les dues opcions.
  • La formulació del producte no ecològic per calcular la toxicitat en les aigües residuals.
  • El tipus d’envàs, que hauria de ser reciclat o reciclable (plàstics del tipus PET, PP i PE).
  • La mida de l’envàs (com més gran, menys impacte ambiental).
  • L’ús posterior que fem d’aquest envàs (que el reutilitzem o, si més no, el reciclem).

És evident la dificultat de calibrar algun d’aquests factors i extreure’n conclusions. Per tant, a l’hora de triar entre ecològic o a granel, podem deixar-nos portar per altres criteris, com la comoditat, el tracte rebut a l’establiment o la transparència del fabricant a l’hora d’informar del seu producte.

En qualsevol cas, si ens decantem pels detergents ecològics, convé seguir algunes recomanacions per treure’n el màxim partit.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023