Com escollir material escolar

10 criteris clau per comprar material escolar

Com escollir el millor material escolar? Donem els deu criteris de compra per a un curs més sostenible. Bolígrafs, retoladors, llibretes i molt més!

Per comprar material escolar, segons les claus del consum conscient, primer hem de prendre mesures per necessitar-ne el mínim. A continuació, valorar si tenim opcions de fer aquest consum sense comprar. De vegades, després d’això, arribem a la conclusió que ens cal passar per caixa. Per a aquests casos, donem els deu criteris a tenir en compte a l’hora de seleccionar productes.

10 consells a l’hora de comprar material escolar

  1. De segona mà
    Calculadora, compàs, llibres, estoigs, motxilles.
  2. De proximitat
    Així reduïm despeses de transport i repercutim de forma positiva en el nostre entorn.
  3. De qualitat
    Que puguin durar, per exemple: portamines de metall, regles amb l’escala gravada o en relleu i maquinetes de fusta o metall amb una bona navalla.
  4. Recarregables
    Retoladors permanents i marcadors, o que tinguin recanvis, com llapis portamines o bolígrafs.
  5. Fets amb material reciclat
    És especialment important recórrer al paper reciclat en el cas de llibretes i folis. També es poden trobar estoigs fets amb teixits reciclats i bolígrafs fets d’envasos de plàstic reciclats; però en el cas dels bolígrafs, la millor opció és el metall (i que tingui recanvis de mina), per durabilitat.
  6. Fabricats amb materials renovables i d’explotació sostenible
    Com la fusta, el paper o el cartró amb certificació d’explotació sostenible FSC. També podem trobar articles, com maquinetes o bolígrafs, de bioplàstic. Els bioplàstics (com ara el MaterBi o el PLA) són un materials fets a base de vegetals, com el blat de moro o la patata, tot i que no sempre ofereixen prou resistència al pas del temps i poden provenir de plantes transgèniques. Pel que fa a les gomes, n’hi ha de cautxú natural (la majoria són de PVC o cautxú sintètic), però l’extracció del làtex necessari per fabricar el cautxú no està exempta de problemàtica, com vam veure en aquest article sobre preservatius).
  7. Fabricats amb materials biodegradables
    Com la fusta i el paper que, de fet, són compostables (el grau màxim de biodegradabilitat). Els bioplàstics també són compostables, però hem de valorar, com hem dit, si ens ofereixen les mateixes garanties de durabilitat. Evitem els articles de reciclatge difícil o impossible, com ara els que barregen materials que no es podran separar per reciclar; per exemple, les tapes de cartró plastificat, que són tan habituals.
  8. Que no continguin metalls pesants (com alguns retoladors i marcadors) ni productes químics
    Evitem tintes de retoladors i marcadors amb dissolvents i alcohols. Les substàncies en base a l’aigua també contenen tòxics, però en general menys. També evitem els productes amb PVC (habitual a les gomes) o acabats amb vernissos i laques. Per exemple, triem llapis tractats amb ceres naturals. Pel que fa a les coles, la goma aràbiga no és tòxica.
  9. Distribuïts a granel o sense els embalatges innecessaris
    Els blísters són prescindibles i tampoc no cal que llibretes i agendes vagin retractilades.
  10. Comercialitzats en establiments de proximitat, iniciatives de l’economia social i solidària o projectes especialitzats en el sector de la papereria ecològica. A continuació donem pistes per trobar-ne.

On trobar material escolar sostenible

La compra amb criteri no només té relació amb allò que comprem, sinó també amb on ho comprem. Si apostem per comerços de proximitat, enfortim la nostra comunitat i evitem desplaçaments innecessaris. Si, a més, trobem opcions dins l’economia social i solidària, contribuïm a enfortir aquesta alternativa econòmica. En comerços especialitzats, és més fàcil, també, trobar-hi personal qualificat que pot assessorar-nos en la nostra compra.

2 idees per evitar compres innecessàries

  1. Anar a comprar amb la llista feta
  2. Procurar anar-hi sense els infants si veiem que no tindrem energia per gestionar les peticions que ens puguin fer

A moltes botigues amb material de papereria podem trobar-hi articles de paper reciclat, si bé moltes vegades és una opció minoritària que costa de trobar a les estanteries i s’ha de demanar expressament. A la xarxa de botigues de la cooperativa Abacus, amb presència a Catalunya, País Valencià i Palma de Mallorca, darrerament s’ha ampliat el catàleg de productes amb paper reciclat. A Barcelona també en podem trobar força, juntament amb altres articles de material escolar amb característíques ecològiques, a Paperam i a La impremta ecològica. A la ciutat de València hi ha Ecosumes.

Si a la botiga on anem a comprar no hi trobem el que busquem, sempre ens queda el recurs de facilitar-los el contacte d’una distribuïdora especialitzada en productes ecològics, com ara Ecoreciclat o eCRAC.

De botigues en línia especialitzades en papereria sostenible, hi ha Dinamo i Milhojas. Aquesta darrera és una petita cooperativa, formada per dones, que està vinculada al Mercado Social Madrid. La distribuïdora catalana eCRAC no té botiga en línia però els particulars podem fer-los comanda telefònica o via correu electrònic (amb les quantitats mínimes que s’indiquen al web). També en línia podem comprar estoigs fets amb roba texana reusada a Back To Eco.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023