Alliberem els llibres

En general acumulem força llibres que no ens interessen i que no tornarem a mirar mai més. Tenim moltes maneres gratificants de possibilitar que algú altre els pugui fer servir, que de passada ens ajuden a estalviar recursos i a reduir el consum. 19/10/2011
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Si fem una ullada a la llibreria segurament ens adonem que tenim força llibres que no tenen cap valor especial i que no ens tornarem a mirar mai més. En lloc d’acumular-los podem donar-los més sentit de diverses maneres:

 • Deixar-nos-els.
 • Regalar-los; un regal no té perquè estar associat amb un objecte nou de trinca ni amb una despesa de diners. També podem regalar l’oportunitat de llegir-los: els deixem a qui rep l’obsequi i els recuperem quan els hagi llegit.
 • Donar-los a biblioteques o altres locals on acudeix gent a llegir (centres cívics, alguns cafès, algunes consultes mèdiques…).
 • Introduir-los al circuit de llibres de segona mà.
 • Participar en alguna iniciativa organitzada de reutilització de llibres.

Aquestes iniciatives tenen per objectiu facilitar que els llibres passin de mà en mà, de manera que posen a la disposició de tots una gran biblioteca global. La més coneguda és el bookcrossing (creuar o intercanviar llibres). Consisteix en deixar (alliberar) llibres en espais públics per tal que algú altre els pugui agafar, llegir i tornar a alliberar.

Vegem amb més detall com funciona el bookcrossing. Hi ha una xarxa internacional organitzada en què participen més de 320.000 persones (15.000 a l’Estat espanyol) i hi ha més d’un milió i mig de llibres en circulació. A més de possibilitar la circulació de llibres entre persones que mai no es veuran i a través de llocs del tot arbitraris, també facilita l’accés a llibres propietat d’algú que està disposat a deixar-los durant un temps.

Hola! Hello! Bonjour! Guten Tag!

Sóc un llibre molt especial. Estic viatjant per tot el món fent nous amics. Espero haver trobat un altre amic amb tu.
Si et plau, visita www.bookcrossing-spain.com
I introdueix el meu núm. BCID (el trobaràs aquí sota).
Descobriràs on he estat i qui m’ha llegit, i podràs fer-los saber que estic fora de perill aquí, a les teves mans. I després LLEGEIX-ME i POSA’M EN LLIBERTAT!
BCID: 637-35983

 

BOOKCROSSING

QUÈ CAL
 • Ganes de participar.
 • Accés ocasional a internet.
 • Es recomana un mínim de coneixement d’anglès, però no és imprescindible.
COM FUNCIONA

Es pot accedir a la xarxa de bookcrossing a través del web www.bookcrossing.com (en anglès) o de www.bookcrossing-spain.com. Qualsevol persona pot consultar tota la informació que els participants hi van posant.

SI TROBES UN LLIBRE ALLIBERAT

En un bar, un parc, un tronc d’arbre, una cabina de telèfons, un caixer automàtic, un taxi… pots trobar un llibre amb una etiqueta a la portada que digui més o menys això:

Passa aquest llibre a algú o allibera’l a la seva ventura!
No m’he perdut, sóc d’un club de llibres global. Per a més detalls mira a dintre.

És un llibre que algú ha alliberat. A dintre hi trobaràs una altra etiqueta semblant a la de Hola!Hello!Bon Jour!Guten Tag!  Com veuràs, se’t demana que quan trobis (“cacis”) un llibre vagis al web i participis fent això:

 

 • Anotar al diari del llibre (www.bookcrossing-spain.com/journalentry) que l’has agafat i què en faràs: te’l quedes un temps per llegir-lo, el guardes a la teva biblioteca però qui vulgui te’l pot demanar, el tornes a alliberar, el dónes en mà a algú altre… En aquest darrer cas, qui el rebi hauria d’anotar una nova entrada al diari.

Si bé es pot trobar un llibre alliberat a qualsevol lloc, és més habitual trobar-ne a les zones oficials de creuament. Són llocs que els participants solen usar per deixar i agafar llibres. A groups.msn.com/bookcrossing-spain/zonasoficiales.msnw es poden consultar totes les zones oficials que hi ha a l’Estat. Qualsevol pot muntar-ne una, només cal notificar-ho al web.

SI VOLS ALLIBERAR LLIBRES TEUS
 • Fer una nota d’alliberament (release note) per indicar on deixaràs el llibre.
 • Etiquetar-lo: enganxar-hi la frase d’alerta a la portada, l’etiqueta interior i el codi BCID. A www.bookcrossing-spain.com/labels hi trobaràs mostres d’etiquetes, però també es poden confeccionar a gust de cadascú. És convenient posar-hi el símbol del llibre caminant, que és universal.
 • Alliberar-lo on hagis indicat.
SI VOLS LOCALITZAR UN LLIBRE

A www.bookcrossing-spain.com/books hi ha el catàleg de llibres alliberats. Pots buscar un llibre per autor, títol, ISBN o temàtica, el programa t’indicarà on és. Si és a la biblioteca particular d’algú, li podràs enviar un correu-e per demanar-li. Si és en un lloc públic pots anar-hi i agafar-lo… si encara hi és; la informació que hi ha al web s’actualitza cada vint minuts.

També pots consultar quins llibres hi ha en una zona de creuament determinada, a www.bookcrossing-spain.com/hunt.

COSTA GAIRE?
 • És gratuït, tant apuntar-te com participar-hi.
 • Les indicacions del portal són molt entenedores.
QUÈ HI GUANYEM?
 • Hi pot participar tothom, també els menuts.
 • Literatura, aventura, altruisme, compartir, experimentar la desvinculació amb objectes materials… tot junt!
 • Podem conèixer fins i tot llibres d’arreu del món, i amb molta història.
 • Fem que creixi el nombre de persones que llegeixen un llibre.
 • Si volem podem formar part d’un grup. A més d’estar en contacte a través d’internet o del telèfon, els membres de la xarxa de cada localitat es reuneixen dues vegades cada mes (el segon dimarts i l’últim divendres).
 • Reutilitzem recursos (paper, tinta, transport…). Convertim un objecte que no fem servir en un objecte útil.
 • Una mica més d’espai a casa.

Per a més informació:
www.bookcrossing-spain.com
www.bookcrossing.com

Data de publicació original al web d’Opcions: 19/10/2011

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Redacció

La redacció d'Opcions està formada per un equip interdisciplinari de persones expertes en diversos àmbits del consum.