Skip to main content

Sexe aconceptiu i anticoncepció 'natural', dues alternatives suggerents (Erotisme i consum conscient, 2a part)

Per Toni Lodeiro (Opcions) i Verónica Ramilo (sexòloga).

En una entrada anterior reflexionàvem sobre com es relacionen les nostres sexualitats amb la societat de consum, i en propers posts us presentarem informació i opcions interessants pel consum de preservatius, joguines o lubricants. Però abans de parlar -en la següent entrega- de condons, us presentem altres dues alternatives per evitar l'embaràs: les pràctiques sexuals que exclouen la penetració vaginal, i els mètodes basats en el coneixement del període fèrtil de la dona.

Abans de començar, aclarir que res més lluny de la nostra intenció que dissuadir de l'ús d'altres mètodes anticonceptius, ni per un anticonsumisme purista amb el qual no ens identifiquem gens, ni per simpatia amb les tesis dels sectors més conservadors de l'Església catòlica. Es tracta, simplement, d'obrir el ventall de possibilitats per quan volem evitar que la pràctica del sexe derivi en procreació, sigui per motivacions personals, familiars o demogràfiques.

Recordem, a priori, que cap mètode anticonceptiu garanteix el 100% d'eficàcia, i també que cap mètode anticonceptiu val per a tothom; depèn del nostre tipus de relacions, del nostre cos, etc.

 

EIXAMPLAR EL PLAER: PRÀCTIQUES 'ACONCEPTIVES' 

En línia amb la crítica al coitocentrisme que us apropàvem en la primera entrega d'aquesta sèrie, se'ns fa suggerent compartir la idea de mètodes aconceptius. Es tracta de pràctiques que exclouen la penetració vaginal, i per tant la possibilitat d'embaràs, reduint també la probabilitat de contraure malalties de transmissió genital. Acariciar, llepar, besar, fer massatges, bondage o lligaments, aturar-nos a explorar cada racó del cos... en definitiva, qualsevol joc i objecte que ens permeti explorar amb els cinc sentits, descobrir noves sensacions i eixamplar possibilitats per tocar a les portes del desig i el plaer. Activar la imaginació i la creativitat i dedicar al sexe el temps que mereix ens ajudarà a no caure en la tan temuda rutina. Això sí, en relació a les joguines, de les que parlarem en una pròxima entrega, hem de tenir present que, en molts casos, 'menys és més'.

Aquests jocs eròtics ens permeten explorar desitjos, descobrir noves sensacions i obrir el ventall de possibilitats per proporcionar i obtenir gaudi. I són gratuïts i no produeixen embarassos indesitjats.

Com a lectura inspiradora al respecte, repetim la recomanació de l'Antimanual de sexo (Temas de Hoy 2008), un llibre amè de la Valérie Tasso que intenta desmuntar tòpics i obrir-nos a maneres menys habituals i més suggerents de mirar la sexualitat. Podeu trobar-ne una ressenya i entrevistes amb l'autora a la Wikipèdia.

 

SENSE PROTECCIÓ UNS QUANTS DIES AL MES (anticoncepció segons el període fèrtil)

Hi ha tres mètodes que observen diferents paràmetres (el calendari, la temperatura i el moc cervical) per determinar els períodes fèrtils i infèrtils de la dona, sigui per evitar o per facilitar l'embaràs. Per basar-nos-hi com a mètode anticonceptiu, és molt important la precaució:

 

  • Abans d'usar-los és necessària una bona formació, preferiblement a través d'un curs o instrucció personalitzada. I calen disciplina i constància (preferiblement per part de tots dos membres de la parella) per fer un seguiment exhaustiu del cicle menstrual.
  • Cal tenir present que el cicle pot sofrir alteracions, per exemple per estrès, imprevistos...
  • És necessari usar altres mètodes anticonceptius els 'dies risc' del cicle (uns onze dies per cicle).
  • La variant més eficaç és la combinació de tots tres paràmetres (mètode sintotèrmic).

 

No hem de confondre aquests mètodes amb la simple 'marxa enrere' o coitus interruptus. En aquest cas, l'eficàcia ve minvada per una banda per l'existència del líquid pre-seminal, que, encara que pocs, conté espermatozous, i per una altra perquè assegurar que es practicarà rigorosament no sempre és fàcil.

Dit tot això, els mètodes basats en l'observació de la fertilitat són barats, autogestionaris i no tenen efectes secundaris. No protegeixen en absolut davant d'infeccions de transmissión genital, per a la majoria de les quals el preservatiu és el mitjà que aporta una protecció més alta (que no absoluta).

Moltes publicacions i centres que ensenyen aquest tipus de mètodes estan influïts per visions religioses o filosòfiques que no tenim perquè compartir, encara que decidim usar-los. Filtrar què ens interessa i què no és cosa nostra. Per exemple, hi ha un llibre de caràcter religiós on s'explica molt bé el mètode sintotèrmic: Cómo reconocer la fertilidad. El método sintotérmico, d'Ana Otte i altres (editorial Eiunsa 2008). També en trobarem una explicació resumida al llibre Viatge al cicle menstrual, de l'Anna Salvia Ribera (autoedició, 2012).

Altres recursos: plannedparenthood.org/esp/temas-de-salud/anticonceptivos, planificacionfamiliarnatural.es, cosplan.com (centre i cursos a Pamplona), renafer.org (centre amb cursos a Barcelona).

 

Font imatges: primera imatge de Conrad Roset i segona de Marloes Duyker.

 

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Comentaris

Arrel del primer post que vau

Arrel del primer post que vau publicar em vaig començar a interessar pels mètodes naturals d'anticoncepció i m'agradaria dir-vos que se m'ha obert la porta a un món nou. Crec que hi ha molt de desconeixement al voltant del cicle menstrual i del funcionament dels aparells reprodutors i que és una cosa que s'haurai de difondre, però clar, entenc que a la indústria li interessa que ens mantinguem ignorants. Interessa que no es noti quan tinguem la regla (consum de compreses, tampons i altres), interessa que no coneguem el nostre cicle reproductiu (consum de metodes anticonceptius de tot tipus), interessa que no coneguem i no cuidem el nostre cos (consum de píldores)... Finshitot diría que a les empreses que es guanyen la vida amb temes de reproducció assistida tampoc els hi interessa. En fi, m'ha donat molt a pensar aquest tema i m'ha fet veure que en el cas de parelles estables i en temes d'anticoncepcció les coses es poden fer d'una manera molt més respectuosa amb nosaltres mateixos, fins fa una mesos desconeixia completament que existís aquesta possibilitat.

També m'agradaria dir que el llibre "Tu decides cuándo tener un hijo" de Françoise Soler atmbé està molt bé. Explica de forma clara i detallada els mètodes basats en el coneixement del pròpi cicle menstrual per a controlar la concepció (tant si el que volem és concebre com si el que volem és no concebre).

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.