Skip to main content

Quants quilòmetres recorren les nostres dades a la xarxa? Analitzem un dels impactes ambientals d’Internet

Quan ens connectem a Internet, en realitat, ens estem connectant a grans centres de dades llunyansPer exemple, en un accés al web d’Opcions les nostres dades han passat per un total de 16 servidors i han creuat l’oceà Atlàntic i Estats Units. En una consulta a la versió digital del diari The Guardian les dades han travessat Europa, Àsia i arriben a la costa oest dels Estat Units creuant el Pacífic. En aquest post us donem algunes pistes sobre com saber els quilòmetres que recorren les vostres dades.

Segons un article d’Ecologistes en Acció, el se­nyal surt del nostre ordinador i es dirigeix al punt d’accés de l’edifici (el RITI), i des d’allí a les centrals de les operadores i a la central telefònica. Al seu torn, les operadores es connecten entre sí i arriben als centres neutres, on s’enllacen amb les grans xarxes de­ nominades Tier 1. A la Península, les principals connexions amb la Xarxa global són a Conil (Cádiz) i Estepona (Málaga), per on passen dos dels principals cables intercontinentals. Altres connexions importants són les que passen pels Pirineus i la connexió amb Lisboa.

Amb l’aplicació per a Android Intrace: Visual Traceroute es pot fer un seguiment del camí que recorren les nostres dades des del dispositiu em­prat fins a múltiples servidors de tot el món. Aquest camí no sempre és el mateix, va canviant en funció del 'trànsit' de dades existent en cada moment. En introduir el nostre IP, un domini o un lloc web, s'obté com a resultat un mapa que mostra el recorregut corresponent i també un informe resum amb les adreces IP, la ubicació dels servidors i els mil·lisegons que han trigat les nostres dades en passar d’un servidor a un altre. Un exercici curiós per conscienciar-nos sobre com les nostres con­sultes a Internet impliquen un llarg viatge per múltiples servidors físics a molts quilòmetres de distància. Al Terminal del nostre ordinador, posant tracert (per Windows) i traceroute (per Ubuntu i Mac), i una adreça web, també es pot fer aquest exercici. Els resultats es poden interpretar seguint les indicacions How to read a traceroute? Aquestes utilitats, però, no mostren el recorregut geogràfic del recorregut, i per tant no podem descobrir quants quilòmetres té l'itinerari; sí per quantes 'localitats' ha passat, i quanta estona ha durat el viatge.

Aquesta captura de pantalla mostra un dels viatges que van fer les dades per poder accedir al blog actual d'Opcions. No sempre tindrem el mateix viatge, però el que sembla evident és que les dades viatgen i molt!

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.