Skip to main content

Nou número d'Opcions: calefacció, mòbils, deixalleries...

Fa uns quants dies que vam enviar l'últim número d'Opcions, el 49, que us presentem mitjançant aquest post. Al Quadern Central, sobre calefacció, hi trobarem coneixements molt útils per obtenir el màxim confort gastant el mínim d'energia, i podrem veure quin és el sistema de calefacció més adient per a les nostres circumstàncies. A altres seccions: la nostra relació amb "les pantalles", les deixalleries com a espais de reutilització, i també notícies breus, campanyes...
portada Opcions 49

Sobre calefacció hem trobat molta informació interessant, tanta que el tema hauria donat per dos Quaderns... Per encabir-lo en aquestes 18 pàgines hem fet força retallades i malabarismes, i ha quedat un Quadern "concentradet".

Coses que destaquem del Quadern:

 • En el camp de l'energia, les tres primeres Rs de la sostenibilitat són la mateixa: reduir, reduir i reduir.
 • Cada euro invertit a millorar l'aïllament de la casa serà més rendible que instal·lar el sistema de calefacció més eficient. La calefacció haurà de funcionar menys dies, durant menys hores, i a menor intensitat.
 • Sabies que si estàs a menys d'un metre d'una superfície freda no acabaràs d'estar bé, per petita que sigui i per molt que apugis la calefacció?
 • Sabies que l'aire sempre es mou d'un lloc fred cap al lloc calent? Per això per una escletxa de la finestra, o per sota la porta, entra...
 • Si no anem en mànigues de camisa no ens caldran més de 20º o 21º on estiguem parats, i algun menys on estiguem actius. Donem-nos la companyia d'una infusió, una sopa, una manteta al sofà...
 • A la nit, potser val més parar la calefacció que abaixar-la. Més explicacions aquí.
 • Les bombes de calor elèctriques, que ens donen més energia de la que gasten, són l'opció més sostenible a moltes zones climàtiques.
 • És important participar en iniciatives i lluites per accelerar la generació d'electricitat renovable i distribuïda, i contractar el subministrament a les cooperatives i empreses compromesesAquí en tenim un recull.
 • Si abusem de la biomassa posarem en risc els boscos. Però els boscos catalans encara estan lluny de ser sobreexplotats. Justament al programa Sense Ficció de TV3 acaben de passar el reportatge El bosc, el gran oblidat, que ens posa en contacte amb aquest recurs natural tan valuós com desconegut, i ens explica que el tenim molt abandonat. Com diem a la revista, l'auge actual de la biomassa és una bona notícia per als boscos, perquè implica explotar-los, gestionar-los i mantenir-los nets i sans, a més de contribuir a desenvolupar economies rurals i a proveïr-nos de recursos energètics locals. Podem veure el reportatge aquí.
 • Les necessàries i valuoses lluites contra la pobresa energètica no tenen massa present, de vegades, la també necessària mirada ambiental. Però hi ha algunes entitats que la tenen molt present. Us les presentem aquí juntament amb interessants reflexions sobre aquesta cruïlla entre necessitats socials i ambientals.

Hem detectat dues errates a la revista:
- Als agraïments hi falta Jaume Salau - Enerfoc.
- A la pàgina 10, a la gràfica Consum d'energia, les xifres de l'eix vertical s'han de multiplicar per 100.

I al número també hi ha aquests altres continguts:

 • Món en Moviment: Fiare Banca Ètica ja està operativa, França castiga l'obsolescència, campanya Mentida Podrida per denunciar i combatre els enganys de la publicitat alimentària, com compartir cotxe per Facebook…
 • Telèfons i altres dispositius mòbils: impactes sobre la salut social, psicològica i física.
 • Deixalleries: per què no se'n poden agafar coses? En presentem algunes que ho permeten, i veiem que cada vegada seran més. Hi mencionem el documental La tragedia electrònica, que ens ensenya l'autèntica màfia d'abast mundial que hi ha darrere la gestió dels residus d'aparells electrònics, que té el punt de partida a robatoris de deixalleries. Justament la setmana passada el van emetre al programa Sense Ficció de TV3 i ara el podeu veure a TV3 a la carta (són 52 minuts).

 

Bon profit! I us animem a compartir els vostres comentaris, dubtes, aportacions...

 

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.