Skip to main content

Nou número d'Opcions, amb un comiat satisfet

per Montse Peiron, directora d'Opcions fins a finals del 2015

Benvolguts subscriptors i subscriptores, aquests dies us està arribant a casa un nou número d'Opcions, el número 50! Un any després de rebre l'anterior, en què us anunciàvem una aturada per repensar el model de publicació i de negoci, davant de les serioses dificultats econòmiques que teníem. Dono les gràcies de nou a tots els que vau participar en la repensada, ja sigui a través de l'enquesta o assessorant-nos aportant elements diversos de reflexió.

Del procés n'ha sortit un consens per mantenir el suport paper, i properament s'estrenarà també l'edició digital. La lògica digital obre més possibilitats en la quantitat i dinamisme de la informació que es publica, amb nous formats i canals de difusió que permetran arribar a més públic i seguir responent a les inquietuds dels que sempre heu seguit Opcions. Precisament al Quadern Central d'aquest número 50 s'estudien uns quants aspectes de la petjada ecològica i social de l'era digital (impossible encabir-los-hi tots), i es proposen opcions en línia amb l'ideari del consum conscient. Per altra banda, la redefinició del model de negoci no ha estat trivial, com no podia ser d'altra manera en un moment molt mogut per a tots els mitjans; en aquest apartat agraïm el generós cop de mà d'en Xavier Masllorens i l'Eugeni Roures.

 

Al camí no hi han faltat entrebancs, que han contribuït a allargar-lo. Primer van deixar l'equip dues persones, perquè van tenir ofertes laborals que no podíem igualar. Més endavant jo vaig sentir dificultat per seguir, pel cansament acumulat, i després em va arribar una malaltia de llarga durada -un tumor al pit, un tipus de càncer molt freqüent i conegut, i per sort gens preocupant en el meu cas. De manera que a finals del 2015 em vaig retirar del procés. Properament se us presentarà el nou equip, que ja ha preparat aquest fulletó on s'explica el nou model.

En la culminació del procés hi estan participant, amb diversos papers, algunes de les persones amb més trajectòria a la revista: Álvaro Porro, Isabel Atela, Ruben Suriñach, Toni Lodeiro, Jose Manuel Alonso. Amb aquest equip, i amb diferents entrades i sortides al llarg del temps (vull mencionar Ana Perea, Milanka Ljubojevic, Johny Garcia, Elena Galán, Mariel Vilella, Marta Galán, María Heras, Betty Navarro, Muntsa Busquets, Carlos López, Carlos Velasco, Anna Garcia), hem elaborat Opcions des del 2002. Parlo ara en boca de tots i totes per dir que estem molt satisfets d'haver aportat una eina que ha tingut un paper en aquest moment de la història en què es fa més i més diàfan que la societat de consum no pot dur sinó a una debacle civilitzatòria -ho vull dir amb aquestes paraules, altisonants però merescudes. L'impacte social d'Opcions fins avui fa de mal determinar, però sí que sabem que ha tingut un valor important per a milers de persones al llarg de més d'una dècada. Hem buscat, construït i divulgat coneixements, denúncies, discurs, acompanyament, recursos, orientacions, criteri, possibilitats... opcions ;) No ha estat fàcil, de fet ha estat molt difícil en alguns moments, però sens dubte ha valgut la pena. Hem après i crescut en molts sentits... Ha estat un viatge molt enriquidor, i viscut molt intensament.

Celebrant i agraint l'equip de luxe amb qui he treballat, m'acomiado com a directora d'Opcions, desitjant que segueixi aportant respostes i reflexions cap a una altra cultura del consum. El món -l'economia, la política, la societat...- és cada cop més canviant, i s'entrecreuen tendències cap a rumbs ben diferents, alguns d'inquietants i altres de lluminosos. Els valors i les accions del consum conscient i transformador poden ser un far encara més valuós que quan les aigües no estaven tan mogudes.

La primera entrega que rebeu en la represa d'Opcions és aquest número 50, fet entre diverses persones veteranes a Opcions i l'Ana Villagordo, una ambientòloga amb molta experiència en comunicació i gestió estratègica al voltant de les idees de sostenibilitat, ecoinnovació i consum alternatiu, que ha dirigit i elaborat en bona part el Quadern Central. A més, al número hi trobareu un recull de ressenyes d'iniciatives transformadores, opcions de sexualitat conscient i reflexions del politòleg Joan Subirats sobre les economies transformadores; en conjunt, una combinació dels ingredients que llistava abans. Quina impressió us fa? Podeu explicar-ho escrivint a redaccio@opcions.org.

Bon consum conscient a tothom!

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
Refresca Escriu els caràcters que veus a la imatge.
Escriu els caràcters que veus; no cal que distingeixis majúscula/minúscula. Si no els pots identificar, clica la fletxeta i s'apareixerà un altre joc de caràcters.   Canviar per verificació auditiva.