Skip to main content

Sexe aconceptiu i anticoncepció 'natural', dues alternatives suggerents (Erotisme i consum conscient, 2a part)

28 oct 2016 - 15:37 | 1 comentaris

Per Toni Lodeiro (Opcions) i Verónica Ramilo (sexòloga).

En una entrada anterior reflexionàvem sobre com es relacionen les nostres sexualitats amb la societat de consum, i en propers posts us presentarem informació i opcions interessants pel consum de preservatius, joguines o lubricants. Però abans de parlar -en la següent entrega- de condons, us presentem altres dues alternatives per evitar l'embaràs: les pràctiques sexuals que exclouen la penetració vaginal, i els mètodes basats en el coneixement del període fèrtil de la dona.

Gràcies per compartir-ho:

Ja disponible l’informe “Les altres economies de la ciutat”

21 oct 2016 - 11:50

Des d'Opcions (antic CRIC, ara cooperativa Opcions) portem força mesos treballant en aquest estudi que ens va encarregar l'Ajuntament de Barcelona a través de la direcció d'Altres Economies i Proximitat de Barcelona Activa. 

És un estudi pioner a l'Estat a l'hora de resseguir els contorns de les propostes econòmiques alternatives que existeixen, amb un focus especial en la ciutat de Barcelona. 

Hem analitzat diferents moviments i fenòmens, hem identificat les relacions entre ells i hem establert un marc estratègic des del que potenciar aquest ecosistema. En concret, hem analitzat el decreixement, l'economia social, l'economia social i solidària, l'economia col·laborativa, el moviment dels comuns, l'economia feminista, l'economia del bé comú, el consum responsable, la innovació social, les economies comunitàries, l'emprenedoria social, l'economia circular, l'economia de les cures i la responsabilitat social empresarial. 

Ara toca generar debat, per això us invitem a que el descarregueu i el feu circular, ja que, per damunt de tot, es tracta d'una eina de treball. Teniu el resum executiu disponible aquí.

Gràcies per compartir-ho:

QUADRILÀTER. Parlem d’Economies, en plural

11 oct 2016 - 15:48

Per Ruben Suriñach.

Il·lustracions de Marc Torrent (Marcus).

Seguim presentant seccions i articles de la nova Opcions Revista. Aquest cop parlem d'Economies, en plural, secció en la qual en cada número de la revista us explicarem iniciatives, novetats, projectes, etc. que ens inspirin en cadascuna de les tipologies d'economies que us expliquem a continuació. Comencem compartint la introducció d'aquesta secció. La resta ja ho trobareu en la revista impresa i en el nou web.

Això de l'economia... què era?

Quan una explosió de dinamita perfora una muntanya per poder-hi trobar vetes de minerals superconductors. Quan una persona fa malabarismes amb el seu temps per arribar a l’hora a recollir els nens a l’escola. Quan un grup d’amigues es troben un dissabte per fer una sessió d’intercanvi de roba. Quan algú escriu una ressenya sobre un restaurant en una app perquè la resta de gent la tingui en compte. Quan l’Estat decideix retallar els incentius a les energies renovables. Quan... Si acceptem una definició de l’economia que englobi totes les formes organitzatives, actuacions i actituds que ens permeten com a individus i societats satisfer les nostres necessitats (i fer-ho de manera perdurable en el temps), llavors totes les «situacions» anteriors entren al reialme de l’economia. Algunes són més evidents i d’altres ho són menys, però al cap i a la fi totes ho són. Trenquem, doncs, amb la idea preeminent que d’economia només n’hi ha una i passem a parlar d’economies en plural.

 

Gràcies per compartir-ho:

Salvar en Peter (#opcionesycontradicciones)

5 oct 2016 - 17:46

Us presentem una de les noves seccions de la revista paper que podreu llegir a casa vostra a mitjans de novembre. Es tracta d'un nou personatge, en Peter, amb el que, potser, molts de vosaltres us sentiu identificats d'alguna manera. L'objectiu de la secció és riure'ns una mica de nosaltres mateixos com a consumidors que volem millorar el món. A vegades ens passem i a vegades ens quedem curts, i això ens fa sentir malament en alguns casos. Però no ser coherent el 100% del nostre temps és humà i és el que ens fa ser qui som. Ho hem d'acceptar amb humor i compartir-ho. Per això aquesta nova secció que intentarem construir entre tots.

En Peter acaba de recollir la comanda de fruites i verdures ecològiques del local de la cooperativa de consum del seu barri. Li agrada saber d’on ve allò que menja. Una alimentació sana i sostenible és una de les seves prioritats, però en té moltes d’altres. És lector i subscriptor d’Opcions, es considera un consumidor crític que es qüestiona allò que l’envolta i es pregunta si podria ser diferent. Viu amb amics i el seu peix Gluten.

Gràcies per compartir-ho:

Jugar sense consumir, jugar sense més

24 set 2016 - 10:26 | 1 comentaris

Per Yessica Clemente de Rejuega.

La imaginació és el millor joc. Els més petits necessiten pocs ingredients per divertir-se i crear mons més enllà del material que els envolta. Per això tot allò material no és tan important. Tot és transformable, tot pot ser un joc.


Perquè, de fet, el joc es converteix a la infància en una necessitat que brolla des de l'interior i necessita ser canalitzada per mitjà del moviment, les paraules, els sentiments. I troba en l'espai i en les joguines les seves eines per a enriquir aquesta activitat lúdica. Però moltes vegades aquestes joguines no són joguines com a tals sinó que són objectes quotidians o material desestructurat que, en mans dels nens i nenes, es converteix en el que ells i elles vulguin que sigui en aquell moment concret.

Gràcies per compartir-ho: