Skip to main content

La nova cultura del consum deixa els bolquers

23 març 2017 - 17:21

L’Ajuntament de Barcelona va presentar al febrer la seva Llegir més

Gràcies per compartir-ho:

Barcelona ja té la seva estratègia d’impuls del consum responsable

23 març 2017 - 17:16

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el primer pla estratègic que, a l'Estat espanyol, planteja una mirada integral a l'impuls del consum conscient. A Opcions Consultoria ens hem encarregat de l’elaboració de la proposta tècnica en què es basa l’estratègia. Durant el 2017 l’Ajuntament de Madrid també presentarà un Pla d’impuls del consum sostenible.

Gràcies per compartir-ho:

Sexe aconceptiu i anticoncepció 'natural', dues alternatives suggerents (Erotisme i consum conscient, 2a part)

28 oct 2016 - 16:37 | 1 comentaris

Per Toni Lodeiro (Opcions) i Verónica Ramilo (sexòloga).

En una entrada anterior reflexionàvem sobre com es relacionen les nostres sexualitats amb la societat de consum, i en propers posts us presentarem informació i opcions interessants pel consum de preservatius, joguines o lubricants. Però abans de parlar -en la següent entrega- de condons, us presentem altres dues alternatives per evitar l'embaràs: les pràctiques sexuals que exclouen la penetració vaginal, i els mètodes basats en el coneixement del període fèrtil de la dona.

Gràcies per compartir-ho:

Ja disponible l’informe “Les altres economies de la ciutat”

21 oct 2016 - 12:50

Des d'Opcions (antic CRIC, ara cooperativa Opcions) portem força mesos treballant en aquest estudi que ens va encarregar l'Ajuntament de Barcelona a través de la direcció d'Altres Economies i Proximitat de Barcelona Activa. 

És un estudi pioner a l'Estat a l'hora de resseguir els contorns de les propostes econòmiques alternatives que existeixen, amb un focus especial en la ciutat de Barcelona. 

Hem analitzat diferents moviments i fenòmens, hem identificat les relacions entre ells i hem establert un marc estratègic des del que potenciar aquest ecosistema. En concret, hem analitzat el decreixement, l'economia social, l'economia social i solidària, l'economia col·laborativa, el moviment dels comuns, l'economia feminista, l'economia del bé comú, el consum responsable, la innovació social, les economies comunitàries, l'emprenedoria social, l'economia circular, l'economia de les cures i la responsabilitat social empresarial. 

Ara toca generar debat, per això us invitem a que el descarregueu i el feu circular, ja que, per damunt de tot, es tracta d'una eina de treball. Teniu el resum executiu disponible aquí.

Gràcies per compartir-ho:

QUADRILÀTER. Parlem d’Economies, en plural

11 oct 2016 - 16:48

Per Ruben Suriñach.

Il·lustracions de Marc Torrent (Marcus).

Seguim presentant seccions i articles de la nova Opcions Revista. Aquest cop parlem d'Economies, en plural, secció en la qual en cada número de la revista us explicarem iniciatives, novetats, projectes, etc. que ens inspirin en cadascuna de les tipologies d'economies que us expliquem a continuació. Comencem compartint la introducció d'aquesta secció. La resta ja ho trobareu en la revista impresa i en el nou web.

Això de l'economia... què era?

Quan una explosió de dinamita perfora una muntanya per poder-hi trobar vetes de minerals superconductors. Quan una persona fa malabarismes amb el seu temps per arribar a l’hora a recollir els nens a l’escola. Quan un grup d’amigues es troben un dissabte per fer una sessió d’intercanvi de roba. Quan algú escriu una ressenya sobre un restaurant en una app perquè la resta de gent la tingui en compte. Quan l’Estat decideix retallar els incentius a les energies renovables. Quan... Si acceptem una definició de l’economia que englobi totes les formes organitzatives, actuacions i actituds que ens permeten com a individus i societats satisfer les nostres necessitats (i fer-ho de manera perdurable en el temps), llavors totes les «situacions» anteriors entren al reialme de l’economia. Algunes són més evidents i d’altres ho són menys, però al cap i a la fi totes ho són. Trenquem, doncs, amb la idea preeminent que d’economia només n’hi ha una i passem a parlar d’economies en plural.

 

Gràcies per compartir-ho: