Recursos per reparar un mateix

Arreglar un aparell dona una satisfacció que val la pena experimentar. Aprendre a reparar un mateix ens dóna autonomia, coneixements i poder! Algunes vegades, amb una neteja n'hi haurà prou. Altres, necessitarem algun coneixement. També requerirem tenir paciència, temps, prestar atenció i prendre precaucions (desendollem sempre qualsevol aparell abans de tocar-lo!). Però tot això es pot aconseguir amb la voluntat de fer-ho. També hi podem fer participar les criatures. Es dotaran de recursos que seran valuosos al llarg de les seves vides.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Professionals i voluntaris que ens ensenyen gratuïtament

“He estat a punt llençar-lo, l’he portat aquí i resulta que només és un cable que s’ha desconnectat; l’empalmes i torna a funcionar. Penso enre- re i uf, vaig llençar un equip de música, un DVD… Però si miro endavant dic: a partir d’ara ja en sé!”

  • Reparat millor que nou és un servei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es dedica a potenciar la reparació d’electrodomèstics i d’altres productes. Ofereix classes gratuïtes de diversos temes, i també tallers d’auto-reparació on podem anar amb l’aparell que se’ns hagi espatllat per arreglar-lo allà mateix amb l’ajuda d’un professional.
  • Restart party. El col·lectiu Restarters Barcelona organitza festes de reparació per aprendre a reparar un mateix.
  • eReuse. És una iniciativa que fomenta la reutilització d’ordinadors per allargar-ne la seva vida útil.
  • Podem organitzar iniciatives d’aquest estil al nostre barri o poble, muntant un petit taller en un garatge en desús o pagant un lloguer entre un grup de persones. Necessitarem algun expert que faci d’assessor, potser algun professional jubilat se sentiria afortunat de poder-ho fer, inclús gratuïtament.
  • Hi ha centres cívics que ofereixen tallers gratuïts de reparació d’electrodomèstics. Si no els ofereixen, els ho podem suggerir.
  • Quan un taller ens entregui un aparell reparat, preguntem-los quin problema tenia i com l’han solucionat. Si ve un tècnic a casa, mirem què fa i demanem-li que ens ho expliqui.

Internet

Hi trobarem de tot. Podem escriure la pregunta que tinguem directament al cercador, o fer-ho via Youtube o Vimeo. Veiem alguns exemples, que consisteixen a cambiar un coponent elèctric de la placa:

Altres vídeocursos de Millor que nou:

Webs generals sobre reparació o electricitat. Alguns, també inclouen vídeos:

  • Comunitat de reparacions yoreparo.com (en castellà).
  • Curs bàsic d’electrònica a eprenda.com (en castellà).
  • Tutorials de reparació d’aparells electrònics a tuelectronica.es (en castellà).

Llibres

A les biblioteques podem trobar presencialment o a través de catàlegs d’internet, llibres dedicats a la reparació. Útils si no ens interessa conservar per sempre aquest tipus de publicacions. Consultem, per exemple, la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, o aquest cercador de llibres per temes.

Cal tenir en compte que segons de quina època sigui l’aparell que volem reparar, ens convindrà utilitzar edicions més antigues o més modernes d’aquests manuals o llibres.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone