Protectors naturals al mercat

Us ajudem a triar entre marques que podeu trobar a les botigues i els segells ecològics que duen.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Els protectors solars naturals minimitzen o eviten els ingredients que poden ser més nocius per a la salut i,en general, els ingredients sintètics derivats del petroli. A més, entre els ingredients vegetals prioritzen els de cultiu ecològic. Per això hi ha qui els anomena protectors ecològics. Només contenen filtres solars físics, molt eficaços i innocus, de no ser que estiguin en forma de nanopartícules (vegeu l’article “Cremes de protecció solar“).

Com podem trobar cremes solars naturals al mercat? El primer pas és anar a botigues de productes ecològics, a dietètiques o a herboristeries. També en podem trobar als webs amb venda en línia de cosmètica natural. El segon pas és comprovar que el producte tingui algun segell certificador de cosmètica natural. Actualment als nostres comerços n’hi podem trobar set:

BioVidaSana (espanyol; a les etiquetes hi pot dir bio.inspecta Vida Sana o IMO-Vida Sana)

NaTrue (d’àmbit europeu)

The Soil Association (britànic)

BDIH (alemany)

ICEA (italià)

Cosmebio (francès)

Ecocert (francès)

 

Els cinc últims han creat el segell d’àmbit europeu COSMOS, amb criteris força estrictes, que substituirà els cinc segells en els productes cosmètics certificats a partir de l’1 de gener del 2017. L’identificarem per les paraules COSMOS ORGANIC a sota el logo de cadascun dels segells.

Tots set garanteixen que el producte té les característiques bàsiques dels protectors naturals i prohibeixen usar filtres en forma de nanopartícules, excepte Natrue.

Seguint aquests dos passos arribarem als productes d’unes quantes marques. No n’hi ha pas gaires i només una és fabricada a l’Estat: la línia Amazonia de l’empresa Amapola Biocosmetics. I és que, malgrat que el sector de la cosmètica natural està prosperant força a l’Estat, fabricar un protector solar no és fàcil, per a una empresa petita i jove. Per exemple, per comprovar el Factor de Protecció Solar s’han de fer proves in vivo, és a dir amb persones voluntàries, i això val molts diners. També passa que els filtres físics són unes cinc vegades més cars que els químics, i que amb els ingredients naturals és més laboriós aconseguir que la fórmula sigui estable.

Amapola Biocosmetics és una empresa petita que té el taller botiga a San Cristóbal de Segovia i una botiga pròpia a Barcelona. Al seu web hi podem trobar tots els punts on es venen els seus productes, i també hi podem comprar en línia. Té el segell ecològic BioVidaSana.

De cremes solars fabricades a l’estranger podem trobar, entre d’altres, aquestes:

—Lavera i Eco Cosmetics, totes dues alemanyes. La primera és de les empreses més veteranes en cosmètica natural; té el segell NaTrue. Eco Cosmetics té el segell Ecocert.

—Alga Maris (França). El protector té la particularitat de contenir extractes d’alga gorria, una espècie pròpia de la costa basca francesa molt rica en antioxidants, les substàncies que contraresten l’acció dels radicals lliures generats pels rajos UV. Té el segell Ecocert.

—Couleur Caramel. És una marca francesa de maquillatge natural que només té un producte per protegir del sol: un llapis per als llavis, amb els segells Cosmebio i Ecocert.

—Acorelle és una marca cosmètica també francesa que fa una crema solar per a bebès. Té el segell Cosmebio.

 

Ull amb les marques pseudonaturals

Al mercat hi podem trobar cremes protectores que, malgrat que es presenten com a naturals, més aviat caldria denominar pseudonaturals. En podem trobar tant a botigues de productes ecològics (per exemple a la cadena Veritas, present a Catalunya, Illes Balears, País Basc i Madrid) com a dietètiques.

El motiu és que posen alguna “característica natural” a la formulació, per exemple molts extractes de plantes o algues, però també ingredients que no ho són gens. No duen cap segell certificador de cosmètica natural, és clar.

És el cas per exemple de la marca britànica Jason, present arreu del món. Hem examinat els seus sis protectors solars: quatre tenen filtres químics (a més de físics) i en tres casos el filtre més abundant (un 7,5% de la fórmula) és l’etilexil metoxicinamat, la substància identificada com a altament preocupant per l’International Chemical Secretariat (vegeu “Qui filtra els filtres”). Tots els productes tenen filtres físics, però sempre en menor quantitat que de químics. I també a tots hi trobem fenoxietanol. Tot acompanyat de moltes substàncies derivades de plantes, com dèiem.

A les etiquetes no hi trobarem cap certificació natural, però sí aquest logotip, que té tot l’aspecte de segell certificador:

Un altre cas és el de la marca també britànica Green People. Dels seus deu productes protectors del sol, vuit tenen més quantitat de filtre químic que de físic, aquest filtre químic és dels més perillosos, i el físic (diòxid de titani) està en forma de nanopartícules. La marca també té un llapis labial protector, que de filtre només té el mateix químic que hem esmentat.

 

La marca Anne Marie Börlind, també una veterana empresa alemanya, és un cas diferent de tots els anteriors. L’empresa és molt estricta amb les característiques naturals dels seus productes, i no usa cap dels segells que hem vist sinó un altre, el CSE, que garanteix que l’empresa té un comportament sostenible. Considera que fent servir només filtres físics no li és possible elaborar protectors solars que compleixin la normativa europea i alhora tinguin la qualitat que ella s’imposa. Per això als seus protectors hi trobem filtres químics, en algun cas acompanyant filtres físics (sense nanopartícules). També hi podem trobar fenoxietanol, un conservant molt irritant, i alcohol, que resseca la pell.

L’empresa també té la marca Dado Sens, per a persones amb afeccions dermatològiques complicades i pell molt sensible.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Montse Peiron

Responsable de recerca d'Opcions.