Imatge promocional de Simplicitats, de Xucrut Teatre.

“Simplicitats”: joguines i consum a escena

L’ideari i propostes del consum conscient també s’expressen artísticament. Xucrut Teatre ja fa deu anys que ho fa. Amb un gran domini de les arts escèniques i sempre un toc d’humor, ens proposen espectacles eloqüents i sensibles.

 

La simplicitat del joc

Aquest any celebren el desè aniversari de la companyia i ens ofereixen l’espectacle “Simplicitats”, pensat per a tota la família. L’obra arrenca amb una pregunta: quina és la millor joguina per regalar? A partir d’aquí, els dos protagonistes despleguen un món imaginari on tot pot convertir-se en joguina: una capsa de cartró, un tros de plàstic i un pal poden ser tantes coses com vulguem. Els més petits es deixen emportar fàcilment per la màgia que es crea a l’escenari. Els grans es transporten a la seva infantesa, recuperant el record de contes i jocs oblidats. De tant en tant, les rialles s’escampen per la platea, en plena complicitat amb els personatges i les seves simplicitats. “Simplicitats” és una invitació a tornar a l’essència del joc, sense les barreres de l’edat i el preu.

Es representarà des del 6 de gener de l’any entrant fins a final de mes a la Sala Fènix de Barcelona, per això pot ser un bon regal per aquestes festes. Des d’uns quants dies abans de la primera funció es podran baixar vals de regal per a les representacions des del web de la Sala Fènix.

Xucrut teatre: el consum conscient a escena

Xucrut Teatre va néixer sota el paraigües del CRIC, l’entitat que va elaborar Opcions en el seus primers tretze anys, amb uns quants trets en comú a l’ADN. Per exemple, les ganes de trobar i entendre els perquès de les coses que formen part de les vides quotidianes. Al darrere de cada obra de Xucrut Teatre hi ha un llarg procés de reflexió i recerca, durant el qual les idees van fermentant, com ho fa la col per esdevenir xucrut.

La vessant del consum conscient en la qual indaga Xucrut Teatre és la de la relació entre els estils de vida promoguts per la societat de consum i com ens sentim com a persones, mirant cap endintre. I és que la companyia pensa que aquesta qüestió és de la màxima importància. Ho trasllueix molt encertadament el títol de la seva primera obra, “No et consumeixis”, l’única que ja no tenen en cartell.

L’Ainhoa Roca i l’Albert Requena, els integrants actuals de Xucrut Teatre (als inicis també en formava part la Bàrbara Anti), tenen el mèrit d’haver-se mantingut deu anys en actiu, fita gens fàcil per a una companyia petita i independent. A més, des que es va fundar, les retribucions a les companyies han caigut en picat, l’IVA cultural ha estat alt molt temps i ja fa anys que es tendeix cap al predomini d’un model de star system que deixa poques oportunitats per als petits. Les principals bases amb què ha jugat Xucrut Teatre han estat el talent i la feina ben feta, el treballar a fons les obres, tant en el guió com en la interpretació.

 

Estima’m que tinc pressa

El mes d’abril l’obra “Estima’m que tinc pressa”, que es feia a la sala Badabadoc, va estar en el rànquing de les més aplaudides pel públic a la plataforma Teatre Barcelona. Darrerament ha estat unes altres tres setmanes en cartell a la Badabadoc. En aquest espectacle, hi col·labora com a tercera actriu la Claire Louis (cantant i músic del grup de música Gadjo) i també la Montse Bonet, en la direcció. La companyia hi aborda les maneres de viure les relacions sentimentals i amoroses a la nostra societat. Inspirant-se en el discurs de Zygmunt Baumann sobre les relacions líquides en una societat de consum, es posen a sobre la taula de manera sincera i valenta els neguits, desitjos, contradiccions més íntims que tots podem sentir, subratllant una vegada més el valor incalculable de l’autenticitat.

 

Aquest preuat valor és el que fa de “Simplicitats” una obra altament recomanable, tant per als petits com per als grans. Al web de la companyia podeu consultar el calendari de bolos de Xucrut Teatre. Nosaltres els desitgem molta merda!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023