Persona subjectant una brúixola | Autor: Jamie Street

Turisme sostenible

La Covid-19, probablement, ha alterat molts plans vacacionals. Aquest estiu difícilment hi haurà creuers i vols transoceànics. Les aventures seran a prop de casa i lluny de mitjans de transport altament contaminants com avions i vaixells. Des d’Opcions sempre hem procurat proposar fórmules de turisme sostenible on predominin criteris com responsable, sostenible o inclusiu. En aquest A fons, fem un recull d’idees.

Descobrir el planeta a 25km/h i sense motor

Viatjar en bicicleta ens pot acostar a nous indrets sense causar gaire impacte ambiental. Una manera de viatjar sostenible, divertida i saludable que ens ofereix moltes possibilitats.

“Mudar-nos d’Itàlia a Barcelona en bici em va semblar molt poètic”

Escollir la bicicleta com a mitjà de transport i de descoberta pels nostres viatges és cada vegada més freqüent. Cicloturistes ens expliquen les seves experiències més increïbles.

Ecotopia Biketour: biciturisme inspirador

Descobrir món amb els peus als pedals és una forma de turisme sostenible. Si, a més, s'aprofita per conèixer projectes alternatius i es viatja en un grup de persones amb ideals compartits, no tan sols es recarreguen piles, també es torna a casa amb una injecció d'optimisme per afrontar el...

Wwoofing: vacances que deixen empremta

Passar uns quants dies ajudant en un mas ecològic és una oportunitat única per descobrir món i connectar amb la terra. Una experiència personal inoblidable amb un impacte social i ambiental positiu. Amb la xarxa WWOOF podem practicar un turisme conscient.

Tu a casa meva i jo a la teva

L'intercanvi de casa és una alternativa per a l'allotjament durant les vacances amb avantatges personals i ambientals.

Viatjar sense pressa, consumir menys planeta

Hi ha moltes opcions per viure unes vacances inoblidables sense tocar el cotxe: a peu, amb bicicleta, en un veler o amb la companyia d'un cavall! Per descobrir món, l'únic motor que cal és la il·lusió de deixar enrere la rutina i fondre's amb el paisatge.

Turisme, ser o no ser sostenible

Economies turismodependents, ecosistemes sobreexplotats i precarietat laboral. És el preu d'un model turístic de grans complexos, operadors internacionals i paquets "tot inclòs".


Decoració nadalenca. Nadal conscient.

Nadal conscient

Consumim per sobre les possibilitats del planeta tot l’any, però aquestes dates la desmesura és més evident que mai: menjar, regals, roba… Hi ha manera de viure aquestes dates sense caure en l’excés i trair els principis? Donem pistes per practicar un consum conscient durant les festes sense deixar de gaudir-les.

Reduir regals és possible

Hi ha maneres d’evitar l’excés de regals sense que les festes perdin màgia. Amb les idees que oferim, mantindrem la il·lusió del donar i rebre i alhora aconseguirem unes festes més sostenibles.

Regals no materials, regals especials

Un sopar, un massatge, un taller, una nit d’hotel, un curs de fotografia o un bateig de vol. Les idees de regals no materials són infinites!

5 regals pràctics que evitaran molts residus

Si et preocupa el medi ambient i no t'agrada el regalar per regalar, aquí trobaràs idees que t’interessen. 5 propostes útils per reduir els residus durant tot l'any!

Nadal, consum i criatures

Les festes de Nadal, als que ens va el consum conscient i tenim fills, poden ser un maldecap. O una oportunitat.

El menú de Nadal en temps d’emergència climàtica

Com contribueix el menú de Nadal a l'emergència climàtica? Per què cal evitar, aquests dies i tot l'any, la pinya tropical, el marisc asiàtic i l'excés de proteïna animal?

Consum conscient per Nadal: missió impossible

Et proposes comprar menys per Nadal i, any rere any, i et frustra no aconseguir-ho? Et costa no deixar-te portar per l'eufòria consumista? Què hi ha darrere de tots els excessos nadalencs?

Consum nadalenc que no ens consumeixi

El Black Friday va donar el tret de sortida a la temporada de consumisme voraç. El va seguir el Cybermonday, ja tenim aquí les compres nadalenques i després arribaran les rebaixes. Una incitació al consum desmesurat i desbordat que ens està devorant.

Joguines amb valor afegit

Artesanes, de KM0 i de materials naturals. No surten a la televisió ni ens n'arriben catàlegs a casa, però hi ha moltes opcions per fer una compra conscient de joguines.


caminar a la ciutat

En marxa: propostes per una mobilitat sostenible

El model de mobilitat actual és una de les causes de les elevades emissions de C02 i nivells de contaminació que dirigeixen el planeta al col·lapse ecològic. Per fer front a l’emergència climàtica, el vehicle elèctric és important, però no suficient. Recollim totes les claus per caminar cap a una mobilitat sostenible.

Tres grans passos per reduir desplaçaments

La primera clau de la mobilitat sostenible passa per reduir desplaçaments motoritzats innecessaris i escurçar els imprescindibles, en el dia a dia i quan arriben les vacances.

Eines per moure’s en transport públic

Reduir despeses, evitar retencions, deixar de perdre hores buscant aparcament i, per sobre de tot, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle són motius de pes per passar-se al transport públic. Hi ha molts recursos que ho posen més fàcil.

Com triar la millor bicicleta

Quin tipus s'ajusta més a les nostres necessitats? Com podem saber quina talla ens convé? Què cal tenir en compte si la comprem de segona mà?

Guia pràctica per mantenir i reparar la bicicleta

A pedal i sobre rodes: què es pot fer per mantenir la bicicleta en bona salut? I on es pot reparar?

L’abecé de la seguretat vial en bicicleta

Com s'ha de circular per carretera en bicicleta? Quan és obligatori l'ús del casc? Es pot pujar la bicicleta a l'autobús? Conèixer la normativa vigent pot ajudar a millorar la seguretat de les ciclistes.

Transport públic i bicicleta: tàndem per arribar més lluny

Quina normativa s’aplica en cada mitjà de transport per dur-hi la bicicleta? A quins destins podem viatjar combinant transport públic i bicicleta?

Cotxe compartit: el futur de la mobilitat motoritzada

Hi ha moltes esperances posades en el cotxe elèctric, però tot apunta que per fer front a l’emergència climàtica i l’esgotament de recursos, electrificar l'actual parc automobilístic no és la solució. És imprescindible reduir dràsticament la quantitat de vehicles particulars privats. El vehicle compartit està cridat a agafar embranzida.

Vehicle privat: criteris de compra i conducció sostenible

Quan la compra d’un vehicle esdevé imprescindible, què cal considerar per reduir-ne l’impacte? I un cop al volant, quins hàbits contribueixen a disminuir emissions i allargar la vida del cotxe?


Baldufes. A fons joguines sostenibles

Jocs i joguines per un futur millor

Descobrir el món, aprendre, gaudir… Jugar és, sobretot per a les criatures, una necessitat bàsica. Com podem satisfer-la sense caure en l’excés de joguines? Quins materials són més sostenibles i saludables? On podem trobar joguines afins al consum conscient?

Joguines: guia ràpida per triar els millors materials

Plàstic reciclat o bioplàstic? Suro o bambú? El món de les joguines es renova per superar la dependència del petroli. Creix l'oferta de joguines de fusta i arriben nous materials. Quin és el més sostenible? Quin és el més segur per la canalla?

Jugar sense comprar

Joguines que no s’acumulen als armaris, no generen residus innecessaris ni tenen un cost elevat: Idees per gaudir de les joguines sense haver de comprar-les

Joguines amb valor afegit

Artesanes, de KM0 i de materials naturals. No surten a la televisió ni ens n'arriben catàlegs a casa, però hi ha moltes opcions per fer una compra conscient de joguines.

El joc que beneficia l’infant i la natura

La natura és un espai de joc i de descoberta del món inigualable. De fet, cada vegada són més els estudis i línies pedagògiques que aposten per apropar la naturalesa als infants a través del joc. Us n'expliquem els beneficis i algunes idees per posar en pràctica a casa o...

Per què és important el joc?

Els infants tenen cada vegada menys temps per al joc entre activitats programades, un ritme de vida sovint frenètic a les llars i les obligacions a l'escola. Però facilitar espais i temps per al joc té importància i genera molts beneficis en totes les etapes de la vida.

Joguines per a tota la vida

Trucs i recursos per allargar la vida de les joguines. Perquè la infantesa s’acaba, però les joguines poden durar per sempre.


Fotografia bicicleta vermella sobre fons blanc. Imatge de StockSnap a Pixabay

Als pedals!

La bicicleta és l’aliada perfecta per moure’ns sense motor. Aquest mitjà de transport, net i versàtil, és el complement ideal a les nostres cames i al transport públic per aconseguir una mobilitat sostenible.

Com triar la millor bicicleta

Quin tipus s'ajusta més a les nostres necessitats? Com podem saber quina talla ens convé? Què cal tenir en compte si la comprem de segona mà?

Anar amb bici, amb casc o sense casc?

Abordem el debat sobre l'obligatorietat de portar casc anant en bici. Està força consensuat que és aconsellable posar-se'l quan l'ocasió ho requereix, i que obligar a portar-ne sempre pot anar en detriment de l'ús de la bici... però el govern espanyol no ho està veient així.

7 idees per evitar que et robin la bici

Una bici té un cost important i a ningú no li agrada que l'hi desaparegui. Als carrers de la ciutat el risc de robatori és un fet. Està a les nostres mans prendre algunes mesures per evitar-nos el disgust.

Moure’s en bicicleta per fer salut

L'ús de la bici és beneficiós per varis motius, però el que més s'hi associa és la salut. Tot i que a la ciutat els ciclistes respiren més pol·lució que els vianants, el balanç global és positiu. Donem algunes recomanacions per als ciclistes urbans i per als que volen canviar...

Descobrir el planeta a 25km/h i sense motor

Viatjar en bicicleta ens pot acostar a nous indrets sense causar gaire impacte ambiental. Una manera de viatjar sostenible, divertida i saludable que ens ofereix moltes possibilitats.

“Mudar-nos d’Itàlia a Barcelona en bici em va semblar molt poètic”

Escollir la bicicleta com a mitjà de transport i de descoberta pels nostres viatges és cada vegada més freqüent. Cicloturistes ens expliquen les seves experiències més increïbles.

La bici, el millor transport públic

Els sistemes de bicicletes públiques han arribat per quedar-se a moltes ciutats. Però, funcionen a tot arreu? Com es financen? Quin ús se'n fa?

“Vaig en bici per rapidesa, economia i salut”

Estalviar-se les cues a la carretera, fer salut, deixar enrere les aglomeracions del metro o evitar contaminar. Diversos ciclistes ens expliquen els avantatges de moure's sobre dues rodes.

Guia pràctica per mantenir i reparar la bicicleta

A pedal i sobre rodes: què es pot fer per mantenir la bicicleta en bona salut? I on es pot reparar?

L’abecé de la seguretat vial en bicicleta

Com s'ha de circular per carretera en bicicleta? Quan és obligatori l'ús del casc? Es pot pujar la bicicleta a l'autobús? Conèixer la normativa vigent pot ajudar a millorar la seguretat de les ciclistes.

Transport públic i bicicleta: tàndem per arribar més lluny

Quina normativa s’aplica en cada mitjà de transport per dur-hi la bicicleta? A quins destins podem viatjar combinant transport públic i bicicleta?


Residu zero

Residu zero! Trucs i recursos pràctics

T’has proposat reduir la quantitat de residus que generes? Plàstics d’un sol ús, menjar que acaba a les escombraries, aparells que ja no funcionen… A Opcions publiquem molts articles amb trucs i recursos perquè avançar cap al residu zero et sigui més fàcil. Aquí els tens tots!

Les millors alternatives a les bosses de plàstic

Les bosses de plàstic d'un sol ús tenen els dies comptats, però no cal esperar més per buscar alternatives. N'hi ha per a cada tipus de bossa i necessitat!

5 maneres d’esmorzar a l’escola sense residus

Ara que comença el curs, és un bon moment per iniciar canvis d’hàbits. Si encara fem anar paper d’alumini o envasos lleugers per posar l’esmorzar a la motxilla de l’escola, aquí tenim les millors alternatives.

Detergents a granel i ecològics, doblement ecològics

Cada vegada hi ha més opcions per comprar detergents a granel. Però no tota l'oferta és ecològica, ni tot l'ecològic és igual. N'analitzem les diferències.

5 alternatives per menstruar sense residus

Cada vegada més dones prescindeixen de les compreses i tampons d'un sol ús. Les cinc alternatives que presentem en aquest article, no només estalvien residus, també faciliten viure la regla de forma més positiva.

Conserves casolanes de tomàquet i fruita d’estiu

Cada fruita i cada verdura té el seu moment, i quan li arriba en tenim molta. Amb les conserves, la que ara sobra, més tard ens serà útil. Us expliquem una manera senzilla de fer-ne!

5 alternatives a les tovalloletes d’un sol ús

Són un bàsic per a la majoria de famílies amb bebès. Consten a la llista de material que ens demana l’escola. Fins i tot a moltes cases on no viu canalla, n’hi ha un paquet al costat del vàter. Però, són realment necessàries? No! Us donem cinc alternatives més sostenibles.

Refrescos casolans: fàcils de fer, barats i sense envasos!

Per alleugerir la calor i la set pròpies de l'estiu no cal comprar ni ampolles de plàstic ni llaunes. A casa podem preparar molt fàcilment refrescos deliciosos i sense edulcorants, conservants, estabilitzants, emulsionants, potenciadors del gust ni colorants artificials.

5 regals pràctics que evitaran molts residus

Si et preocupa el medi ambient i no t'agrada el regalar per regalar, aquí trobaràs idees que t’interessen. 5 propostes útils per reduir els residus durant tot l'any!

Vermicompostatge: els cucs se’m mengen la brossa!

Tot el que cal saber per convertir les restes orgàniques en adob per a les plantes. A casa, de manera fàcil i sense males olors!

Compostar en comunitat

Transformar la brossa orgànica en compost és una experiència gratificant i sostenible. Vols provar-ho però no tens espai a casa? T'interessa veure com funciona i aprendre'n? El compostatge comunitari pot ser l'opció que necessites!

Receptes i trucs per aprofitar les sobres de menjar

Et dol llençar restes de menjar? Acumules tàpers a la nevera amb restes de plats que acaben fent-se malbé? Et donem idees i trucs treure partit de les sobres. Poden ser la base de plats irrepetibles!

Trucs i idees per allargar la vida del menjar

Per què es fa malbé el menjar? Podem evitar-ho? Quina és la millor manera de conservar els aliments frescos? Els bacteris i els fongs són els responsables que el menjar es faci malbé. Són microbis que viuen als aliments, a l’aire, als estris de cuina i a les nostres mans,...

Vols aprendre a fer iogurt?

Amb iogurtera o sense, fer un iogurt casolà és molt senzill. A més d'evitar residus i estalviar, tindrem iogurt fresc i sense additius.

Joguines per a tota la vida

Trucs i recursos per allargar la vida de les joguines. Perquè la infantesa s’acaba, però les joguines poden durar per sempre.

Recursos per reparar un mateix

Arreglar un aparell dona una satisfacció que val la pena experimentar. Aprendre a reparar un mateix ens dóna autonomia, coneixements i poder! Algunes vegades, amb una neteja n'hi haurà prou. Altres, necessitarem algun coneixement. També requerirem tenir paciència, temps, prestar atenció i prendre precaucions (desendollem sempre qualsevol aparell abans de...

Quan reparar és una festa

Atrevir-se a obrir els aparells electrònics i reparar-los un mateix pot ser un gran gest per evitar deixalles electròniques i reduir-ne l'impacte ambiental. El col·lectiu Restarters Barcelona organitza festes de reparació per aprendre a fer-ho.

Projecte eReuse: fent recircular els ordinadors

Molts ordinadors es reciclen abans d'hora. El projecte eReuse ha creat una xarxa d'entitats que permet allargar-ne la vida útil, fent que arribin a persones que els necessiten.

L’alegria del canvi cap al consum conscient

Petits gestos diaris que et donen felicitat. Això és el consum conscient per a les persones que protagonitzen aquest reportatge. N'hi ha que tot just han començat a fer incorporar nous hàbits, d'altres ja tenen molt recorregut. Totes coincideixen en una idea: hi ha canvis que ja són per sempre.


Supermercats cooperatius. Som Alimentació

Supermercats cooperatius

Cooperar per omplir la cistella de productes de proximitat i ecològics. Amb aquesta clau, els grups i les cooperatives de consum han transformat el consum alimentari de moltes persones. A algunes fins i tot els ha canviat la vida! Les formes d’organitzar-se són infinites i cada projecte és únic. Ara pren força un model d’escala més gran: el dels supermercats cooperatius. Quins reptes hi ha sobre la taula? Què hem après del ric univers de projectes cooperatius que ja existeixen? Foto: Som Alimentació.

El sostre dels grups de consum agroecològic

"Malgrat que batallem per posicionar davant l’opinió pública els autèntics referents, seguirà sent inevitable que apareguin supermercats com Veritas o Casa Ametller."

Que vénen els supermercats cooperatius! (I la febre “Food Coop”)

I si l'alternativa a supermercats com Veritas fossin els supermercats cooperatius? Les projeccions del documental “Food Coop” estan promovent el debat i el naixement de desenes de projectes.

Park Slope Food Coop: el secret del projecte

"Quan una persona esdevé sòcia d'un projecte d'aquestes característiques, amb una organització que beneficia a la vegada a un mateix, a altres persones i al medi ambient, és difícil no sentir-se orgullós de formar-ne part."

Supermercats cooperatius: efervescència de projectes

A Madrid, Barcelona, Manresa o Saragossa han nascut grups promotors de nous supermercats cooperatius aquests darrers mesos. Expliquem com es gesten aquests tipus de processos i en quin moment es troben.

Comerços cooperatius: una realitat plural

Quina diferència hi ha entre una botiga ecològica de barri i un comerç cooperatiu? Com es posa en pràctica l’esperit cooperatiu en una iniciativa de certa escala? Tots els comerços cooperatius funcionen igual? Donem-hi un cop d’ull.

Quina plataforma digital tindrà el supermercat cooperatiu agroecològic?

Si el sector agroecològic es prepara fer un salt d'escala, l'aportació dels comuns digitals en l'àmbit tecnològic pot ser clau.

Grups, botigues i horts. Diversitat en el cooperativisme de consum

Trobem experiències molt diverses en el camp del cooperativisme de consum agroecològic: des de petits grups a supermercats, passant per agrupacions o botigues de grandària mitjana, i per grups que gestionen els seus propis camps de cultiu. Expliquem en què consisteix cada model.


Consum conscient: de la teoria a la pràctica

Consum conscient: de la teoria a la pràctica

Vols practicar el consum conscient però no saps per on començar? Necessites trucs per a que no et surti més car? Dubtes si servirà de res? Cada vegada més persones volen fer canvis en la seva manera de consumir. A l’hora de passar a la pràctica, però, sorgeixen molts dubtes. Guia pràctica de consum conscient: per revolucionar el teu consum sense aclaparar-te!

Les 3 claus del consum conscient

Les pràctiques de consum conscient són infinites. Es resumeixen, però, en tres grans claus: consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri.

Consumir menys: primera clau del consum conscient

El consum conscient passa per evitar els consums superflus, no malbaratar recursos, mantenir en bon estat el que tenim i reparar el que s'hagi espatllat o fet malbé. L'objectiu: consumir menys. Donem pistes per aconseguir-ho!

Consumir sense comprar: i tant que és possible!

Tenim moltes maneres de satisfer una necessitat sense adquirir la propietat d'un bé mitjançant els diners.

Comprar amb criteri

De segona mà, de proximitat, de comerç just, de producció ecològica. Són alguns dels criteris més esmentats quan es parla de consum conscient. Però, quin factor és més important? Si volem fer compres amb impacte positiu, hem de tenir en compte altres aspectes?

El consum conscient és car?

Vistos els preus d’alguns productes ecològics, el consum conscient pot semblar una proposta elitista. De fet, és una de les crítiques que sentim sovint en parlar de consum conscient. És cert?

Consum conscient: més enllà dels hàbits personals

Serveix de res evitar les bosses de plàstic al súper? O és absurd esforçar-s'hi mentre no es forcin canvis a escala més gran? Quina importància pot tenir un gest individual davant la magnitud del desafiament global?


Detergents. Neteja sense tòxics

Neteja sense tòxics

De detergents per rentar la roba, els plats o la casa n’hi ha a la gran majoria de cases. Es tracta de productes químics amb fórmules prou complexes, pensades per a usos cada cop més específics. Però són necessaris, els detergents? Quin impacte ambiental tenen? Paga la pena comprar-los ecològics? Renten igual? Donem resposta a aquestes preguntes i també oferim alternatives casolanes.

 

L’impacte ambiental dels detergents convencionals

Posar una rentadora o rentar els plats són tasques quotidianes a totes les llars. Però cada cop que ho fem, amb els detergents convencionals, perjudiquem éssers vius dels medis aquàtics i fem més complexes i cares la depuració i la potabilització de l’aigua. La que surt de l’aixeta de casa...

Detergents i salut: com identificar els components problemàtics

Els detergents contenen substàncies irritants i al·lèrgens. Quines són i com podem evitar-les?

Les quatre multinacionals que controlen el mercat dels detergents

Procter&Gamble, Unilever, Reckitt Benckiser i Henkel són les reines als pretatges de detergents dels supermercats.

Detergents a granel i ecològics, doblement ecològics

Cada vegada hi ha més opcions per comprar detergents a granel. Però no tota l'oferta és ecològica, ni tot l'ecològic és igual. N'analitzem les diferències.

Detergents ecològics: renten bé?

Els detergents convencionals ens tenen mal acostumats. Per això, quan ens passem als ecològics podem tenir la sensació que no netegen tant. Però, realment ens cal tanta potència netejadora? Quin preu paga el medi per aconseguir-la? Com podem treure el màxim partit dels detergents ecològics?

El miracle del vinagre

El vinagre, l'aigua, el bicarbonat i el sabó són quatre productes presents a totes les llars i econòmics que permeten netejar el bany i altres superfícies de forma fàcil i efectiva.

Trucs casolans per treure taques

Les tovalles tacades de vi, els pantalons plens de fang o la camisa esquitxada de cafè. Tot té solució!


tornada a l'escola

Tornada a l’escola

El setembre fa olor de nou. A moltes cases no només hi ha llibretes per estrenar, també s’aprofita per renovar l’armari i actualitzar l’equip informàtic. Donem pistes per a tot un curs de consum conscient!

Com consumir menys material escolar?

Entrar a una papereria i disposar-nos a estrenar material escolar pot ajudar a superar el dol de les vacances que deixem enrere. Però per fer un consum conscient de material escolar, el primer pas és valorar com en podem consumir menys. Aquí donem algunes pistes!

Com consumir material escolar sense comprar?

El setembre és un mes de llistes. Un cop tenim clar què necessitem i hem preparat la nostra, no cal córrer a comprar. Hi ha unes quantes opcions per aconseguir material escolar sense passar per la botiga.

10 criteris clau per comprar material escolar

Retoladors de tots els colors, mil tipus de bolígrafs, piles de llibretes per estrenar. Com triar les opcions més sostenibles de material escolar?

Encara et fa mandra el paper reciclat?

Desmuntem mites i donem opcions de paper reciclat per a folis, llibretes i articles d'un sol ús. En aquest últim cas, pagar el preu dels grans impactes ambientals i socials del paper verge és doblement insostenible.

5 maneres d’esmorzar a l’escola sense residus

Ara que comença el curs, és un bon moment per iniciar canvis d’hàbits. Si encara fem anar paper d’alumini o envasos lleugers per posar l’esmorzar a la motxilla de l’escola, aquí tenim les millors alternatives.

Renovar el portàtil ens surt molt car

Constantment ens envolta la temptació de comprar un ordinador nou, i un portàtil encara més: prestacions, mobilitat, autonomia... Ens podríem pensar que, com que els actuals són més eficients energèticament, al planeta li surt a compte el canvi. Però no és pas així, al contrari!

5 alternatives a les tovalloletes d’un sol ús

Són un bàsic per a la majoria de famílies amb bebès. Consten a la llista de material que ens demana l’escola. Fins i tot a moltes cases on no viu canalla, n’hi ha un paquet al costat del vàter. Però, són realment necessàries? No! Us donem cinc alternatives més sostenibles.